Index Vakbarát Hírportál

Ilyen sem volt még a Zeneakadémián, a háborús szenvedéseken enyhítenének

2022. június 6., hétfő 19:26

Segélykoncertre hívta kortársait Maxim Rysanov orosz–ukrán brácsaművész Budapestre. 2022. június 9-én több mint egy tucat világhírű muzsikus ad koncertet a Kamarazene Ukrajnáért című esten.

Maxim Rysanovot személyesen is érinti a több ezer áldozatot követelő orosz–ukrán háború. A brácsaművész, aki kötelességének érezte, hogy megszervezzen egy ilyen segélykoncertet, így fogalmaz:

A kialakult helyzet menekülésre, otthonaik elhagyására, vagy éppen a harcok felvételére kényszeríti az Ukrajnában élő családtagjaimat.

Kezdeményezéséhez számos kiváló művész csatlakozott, amiért Rysanov háláját fejezte ki. Külön megtisztelőnek érzi, hogy a fellépők között három orosz művész is van. Ez, mint mondta, számára mérhetetlen jelentőségű.

A koncert programja a háborús időket, azok különböző hangulatait, aspektusait idézi meg Beethoventől egészen Richard Straussig. A fellépő művészek mind világhírű szólisták. Alena Bajeva, Szergej Dogagyin, Clara-Jumi Kang, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Maxim Rysanov, Szűcs Máté, Edgar Moreau, Kokas Dóra, Fejérvári Zsolt, Vigh Andrea, Marie Seidler, Gyenyisz Kozsuhin és Fejérvári Zoltán Debussy, Elgar, Schubert, Bartók és Kodály műveit adják elő közösen.

A koncert részletes programja

Beethoven: 5. (D-dúr) zongoratrió, op. 70/1 („Szellem”)

Spohr: c-moll fantázia hárfára, op. 35

Debussy: g-moll hegedű-zongora szonáta

Elgar: a-moll zongoraötös, op. 84 – 2. Adagio

Bartók: Szólószonáta hegedűre, BB 124 – részlet

Schubert: Nyughatatlan szerelem, D. 128

Schubert: A holdhoz, D. 193

Schubert: Margit a rokkánál, D. 118

Schubert: Az örömhöz, D. 189

Schubert: Rémkirály, D. 328

Kodály: Duó hegedűre és csellóra, op. 7 – 1. Allegro serioso, non troppo

Strauss: Metamorfózisok

A szervezők a koncert teljes bevételét az oroszukrán háború ukrán áldozatainak megsegítésére fordítják.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan figyelemmel követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Maxim Rysanov. Fotó: Emmer László)

Rovatok