Index Vakbarát Hírportál

Termet neveztek el Szinetár Miklósról

2022. június 11., szombat 09:14

Korábbi, hasonló funkcióval rendelkező ingatlanjait váltja ki és a műhelymunka elmélyítésére alkalmas új tereket hoz létre öt új próbatermével a Magyar Állami Operaház. A 2021 őszén átadott, önmagában is hatalmas objektumban, az OPERA Eiffel Műhelyházában felépített próbakomplexumot Fürjes Balázs Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes avatta fel.

A Magyar Állami Operaház – megismerve a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új bázis keresésekor felvetődött nehézségeit – 2021-ben ajánlotta fel Jókai utcai Zenekari centrumát és rendelkező próbatermét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa számára. Az OPERA terveiben az is szerepelt, hogy további saját próbafunkcióit az Eiffel Műhelyházba koncentrálja.

A Kőbányai úti létesítmény megmaradt terei azonban önmagukban nem voltak alkalmasak a felajánlott próbatermek kiváltására, ezért a Gulyás Gergely által vezetett Miniszterelnökség több helyszíni szemlét követően 2021 nyarán 2 milliárd forintnyi forrást biztosított arra, hogy az OPERA elkezdhesse az új próbatermek kivitelezését. Az Eiffel Műhelyház építésénél már korábban is alkalmazott „ház az házban” koncepció nyomán kialakított helyiségeket 

az OPERA költségtakarékos módon, saját anyagainak felhasználásával, saját munkatársai segítségével fejezte be.

A 2020 márciusában berobbant koronavírus-járvány és az ennek hatására bevezetett egészségügyi korlátozások miatt ugyanis munka nélkül maradt a színpadi műszak tekintélyes része, az OPERA vezetése pedig nem leépítésekkel kívánt erre reagálni, így a munkatársak az Eiffel Műhelyház épületének végső kiviteli, belsőépítészeti munkáiban vettek részt.

A csaknem 1300 négyzetméteres alapterületen közel 10 méteres belmagassággal megvalósult öt nagy próbaterem az Eiffel műhelyházi hagyományokhoz híven az OPERA megbecsült alkotóinak, korábbi munkatársainak nevét viseli.

A Jókai utcai Ferencsik János zenekari próbaterem pótlására jött létre a világhírű karmester nevét viselő Ferencsik János zeneterem, amely szimfonikus zenekari próbák mellett énekkari és gyermekkari próbák befogadására is alkalmas. A szintén a Jókai utcában található Dózsa termet váltja ki a Mikó András operarendezőről elnevezett próbaterem, amely a rendelkező próbák korai szakaszában a bensőségesebb műhelymunkák megvalósítását teszi lehetővé. A lengyel származású Jan Cieplinski táncos, koreográfus, balettpedagógus nevét viselő terem a Magyar Nemzeti Balett számára jelent gyakorlóhelyet. 

A 2015-ban elhunyt Kossuth-díjas rendezőről, Békés Andrásról, valamint a Szinetár Miklós címzetes főigazgatóról elnevezett háziszínpadok két korábbi terem kapacitásait veszik át, illetve fejlesztik. A két új tér az Operaház, az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház Bánffy termébe tervezett épített díszletek befogadására is alkalmas.

A termek átadását követően Ókovács Szilveszter és Fürjes Balázs köszöntötte az OPERA több mint 120 munkatársát, akik – társaikkal együtt – 2020 és 2022 között az Eiffel Műhelyház befejezésben részt vállaltak, és akik nevét ezentúl büszkeségfal hirdeti az épület előcsarnokában. 

(Borítókép: Ókovács Szilveszter, dr. Fürjes Balázs a Szinetár Miklós háziszínpadnál. Fotó: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Rovatok