Index Vakbarát Hírportál

Hogy kell befűzni egy cipőfűzőt Márkó és Barna szerint?

2022. június 11., szombat 13:26

Ismét évadzáróhoz érkezett a Márkó és Barna Síkideg podcast. A srácok ezúttal kettesben beszélgettek, természetesen ismét előkerültek az idegesítő Facebook-bejegyzések, a borzasztó kifejezések, de átbeszélték a Ricky Gervais legújabb standupja körül kialakult botrányt is.

Márkó és Barna azzal kezdték az adást, hogy a YouTube-videók alá érkezett kommentekre, kritikákra válaszoltak. Sokan számonkérik például, hogy Barna miért fogdossa a stúdióban futó csöveket, vagy éppen a cipője talpát. Márkó pedig olyan kommentet hozott, amiben valaki arról panaszkodik, miért kell a podcastadásokban röhögni, de volt, aki egyenesen ápolatlansággal vádolta. A fiúk tüzetesen nézik a beérkező kommenteket, és ígérik, igyekeznek eleget tenni a legvadabb kéréseknek is. Ezentúl például biztosan nem nevetnek majd a vicceken… Márkó egyébként arról beszélt, a negyvenedik adásra beismerheti, amióta forog a podcast, teljesen rabul ejtette a jegyzetelés. A felvételek előtti napokat azzal tölti, hogy a telefonjába írogatja, mi idegesíti fel, hogy majd adásban kiadhassa magából. Sőt konfliktusait is így kezeli már. Ha egy társaságban azt látjuk, hogy elvonul, és vadul jegyzetel, valószínűleg éppen ideges, az illető pedig mérget vehet rá, hogy szerepelni fog a podcastben.

Az ünnepi adás örömére Márkó és Barna elhoztak egy teljes listát olyan kifejezésekről, amiktől síkidegek. Ilyen például a mondat végére biggyesztett „teháthogyígy”. Vagy amikor a szó végéről lemarad az „osan”: „iszonyat”, „folyamat”. Kivannak a „rendesen megijedtem” kifejezéstől is, de az is kikészíti őket, amikor a „mókázás kedvéért” valaki felcserél szavakat egy-egy kifejezésben. Például:

biztos, ami tuti, ki van csukva, homályosíts fel, stb.

Borzasztó az is, amikor valaki úgy érzi, muszáj elmondania egy kimondott szóra rímelő modorosságot: valaminek az „írott vagy íratlan szabályai”, az internet „ős- és hőskorában”, „kellemes, szellemes és jellemes” ember stb.

Barna az Instagramot túl komolyan vevőkön húzza fel magát, persze miközben néha ő maga is túl komolyan veszi. Ideges azoktól, akik túlságosan megtervezik, megszerkesztik a sztorijukat különböző appok segítségével. Közben viszont azt sem érti, miért nem lehet keresni azok között, akik megnézték az ember sztoriját. Márkó nem érti, ez miért fontos, de Barna szerint néha jó, ha le tudjuk csekkolni, ki követi, amiket kiteszünk. Bár azoktól kikészül, akik ezekből messzemenő következtetéseket vonnak le, és azt gondolják, jelent valamit, ha valaki – mondjuk egy szakítás után – még nézi a sztorijukat.

Márkó és Barna kénytelenek voltak beszélgetni Ricky Gervais legújabb standupjáról, ami nagyon felkavarta az állóvizet, szókimondásával a komikus sokakat magára haragított, és megosztotta a szakmát. Gervais a tőle megszokott stílusban osztotta ki a PC világot, beleszállva mindenféle kisebbségbe.

Márkó szerint szükség van az ilyen típusú standupra, mert ez már egy válaszreakció a PC elvárásoktól kiégett emberektől.

Barna úgy gondolja, a cenzúra valóban káros, az óvatoskodás miatt néha már nem lehet kimondani a valóságot, ez pedig kontraproduktív. Míg Márkó egyetért Gervaiszel, aki azt mondja, hogy pont azzal kezeli egyenlőnek a kisebbségeket, hogy kigúnyolja őket, Barna szerint azért veszélyes lehet, ha ez nem megfelelő, értő közönség előtt történik. Az LMBTQ-közösségen viccelődni például ráerősíthet azokra az előítéletekre, amelyek még mindig erősek a társadalmainkban. Márkó szerint azonban a humort nem szabad kiherélni, hiszen ezek az abszurd, társadalmilag reflektív viccek adják az alapját.

Az e heti, évadzáró adásban felmerült még a boltban előre, rosszul befűzött cipőfűző – hiszen annak kizárólag egyetlen helyes módja van –, a fogorvoshoz járás nehézségei és a kellemetlen kiállításmegnyitók. Szép nyarat mindenkinek!

(Borítókép: Linczényi Márkó és Turai Barna. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)

Rovatok