Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozója

2022. június 13., hétfő 09:00

Immár 30 éve rendezik Kecskeméten a magyar bábszínházi szakma országos rendezvényét, amelyet idén június 11–16. között tartanak. Több mint 38 előadás és 400 résztvevő színesíti a programot.

Az első találkozóra azért került sor 1992-ben, hogy a bábszínházi alkotók egymás előadásait élvezve megvitassák a látottakat, illetve más aktuális kérdésekről is beszélgessenek. Akkor hét társulat tíz előadása alkotta a háromnapos rendezvényt, harminc évvel később azonban már hat nap szükséges a rendezvény lebonyolításához.

Négy évet vártunk, hogy újra együtt lehessünk, szakmabeliek, kollégák, barátok. A rendezvény eredeti időpontja ugyanis 2000 novemberére volt kitűzve, majd 2021 júniusára. Mi, szervezők szinte csodaként éljük meg, hogy többszöri nekifutást követően most valóban kezdetét veszi az esemény

– mondta a megnyitón Kiszely Ágnes, a kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatója.

Feltörekvő művészek

Az idei találkozó a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a MATE Rippl-Rónai Művészeti Intézet látványtervező szakos hallgatóinak munkáit is bemutatja egy gazdag kiállítás során. A rendezvény zárónapján szakmai fórumokat tartanak.

A szervezők a Budapest Bábszínház Anima című produkcióját választották nyitóelőadásnak.

A Színművészeti Egyetem végzős bábszínészhallgatóinak etűdökből álló előadása a báb és mozgatója viszonyának mélységeit vizsgálja sok humorral és lírai pillanatokkal fűszerezve.

A városi közönséget szem előtt tartva a szervezők a szakmai program több előadását is elérhetővé tették. 

(Borítókép: Éder Éva)

Rovatok