Index Vakbarát Hírportál

Lopott műalkotások múzeuma nyílik Olaszországban

2022. június 15., szerda 20:24

Olaszország olyan sikeres a külföldre csempészett műalkotások és régiségek visszaszerzésében, hogy szerdán külön múzeum nyílt a hazakerült művek bemutatására.

A Megmentett Művészet Múzeuma (Museo dell'Arte Salvata) a Diocletianus fürdőkomplexumának részét képező, Nyolcszögletű Aula nevű kiállítóhelyen kapott otthont a Római Nemzeti Múzeum részlegeként. A római múzeumban való bemutatás után a tárgyak átkerülnek a feltételezett származási térségükben lévő gyűjteményekbe, így például a közép-olaszországi Etruriába vagy a dél-olaszországi Magna Graeciába.

Az új múzeumban néhány havonta cserélik a kiállított tárgyakat, így mód nyílik a visszakerülő régészeti leletek és művészeti alkotások folyamatos bemutatására. Elsőként abból a 260 műtárgyból mutatnak be százat, amelyet

a csendőrség műkincsvédelmi részlege tavaly decemberben szerzett vissza az Egyesült Államokból.

Illegális csempészáruk

Az Oktagonális Aulában elsőként kiállított tárgyak – köztük finom megmunkálású etruszk szobrok és impozáns festett cserépedények – illegális ásatásokból származnak, és csempészáruként kerültek külföldre, ahol múzeumokba, magángyűjteményekbe, aukciósházakhoz szóródtak szét.

Az új múzeum olyan tárgyakat mutat be, amelyek soha korábban nem voltak láthatók Olaszországban

– hangsúlyozta a megnyitón Massimo Osanna, az olasz állami múzeumok igazgatója, a pompeji romváros volt vezetője. A frissen visszaszerzett tárgyak jóval a római kor előtti időkből, a Krisztus előtti 8–7. századból származnak, sok közülük a jelenlegi Cerveteri környékéről, amely bővelkedik a virágzó etruszk civilizáció emlékeiben.

A tárlat egyik ékessége egy több mint egy méter magas, piros-fehérre festett cserépedény. A lovak és macskák képével díszített edény Polüphémosz, a félszemű emberevő lény megvakításának mitológiai jelenetét ábrázolja. Massimo Osanna szerint az edény díszítése arra utal, hogy az etruszk elit kétnyelvű volt, és rajongott a görög mítoszokért, azonosult a görög hősökkel.

A kultúrtörténeti károk

Dario Franceschini kulturális miniszter azt mondta, hogy állandó kiállítás helyett azért döntöttek a rotációs megoldás mellett, mert úgy tartják helyesnek, ha a visszaszerzett leletek visszakerülnek oda, ahonnét ellopták őket.

Egyes esetekben a szakértők nem tudják megállapítani a régiségek pontos származási helyét, ami jelzi, hogy milyen kultúrtörténeti kárt okoz az illegális ásatás. Az ismeretlen fellelési helyű tárgyakat a feltételezett térségükben lévő múzeumok valamelyikébe juttatják vissza.

A nyitókiállítás október 15-ig látható, utána visszaszerzett régiségek újabb adagját teszik közszemlére Diocletianus császár egykori fürdőkomplexumának előcsarnokában – írja az MTI.

Rovatok