Index Vakbarát Hírportál

Megrendezte a majom halálát, hogy meglépjenek az állatvédők elől

2022. június 16., csütörtök 17:26

Az Őserdő hőse és a Majomszeretet filmből jól ismert csimpánzt, Tonkát megtalálták gazdájának otthonában, annak ellenére hogy a főemlőst gondozó-nevelője, Tonia Haddix májusban halottnak nyilváníttatta.

Tonia Haddix közölte a hatóságokkal, hogy szeretett majma sztrókot kapott, majd szívelégtelenségben meghalt. Amikor Tonka földi maradványai felől érdeklődtek, Haddix azt állította, hogy elhamvasztották. A nőnek már korábban is voltak konfliktusai a PETA-val, Amerika egyik legnagyobb állatvédő és állatjogi szervezetével, így a csoport hitetlenkedve fogadta Haddix állítását.

A közöttük folyó jogi vita évek óta tart, kezdve onnan, hogy Tonka korábbi gazdája, Connie Casey továbbadta a filmes főemlőst és rajta kívül még hat csimpánzt Haddixnek. Casey-vel az eredeti pereskedés oka az, hogy több ponton megsértette a veszélyeztetett főemlősök tartásáról szóló szabályozást: 2001-ben egyik csimpánza átszökött a szomszéd telekre, ahol a rémült lakó menten tüzet nyitott, és agyonlőtte az állatot.

Ezt követően 2009-ben Casey tenyésztett majma rátámadt egy connecticuti nőre.

A létesítmény, amelyet Casey Missouri Primate Foundation néven vezetett, volt hogy több mint tíz főemlősnek adott otthont, miközben a PETA állítása szerint csótányinvázióval küzdöttek, és az erdős, zöld területeket igénylő majmokat egymástól elzárva, szűk, kopár kifutókon tartották.

A szervezet 2016-ban fogta perbe Connie Casey-t. Tonia Haddix nem sokkal ezután lépett be az ügybe, átvett hét majmot Casey-től, és ezzel automatikusan magára vonva a PETA haragját: így 2018 óta ő is jogi eljárás alatt áll.

Mindenki mást mond?

Tonka régi színész társa, Alan Cumming az állatvédő szervezet kérésére szállt be a hadjáratba: húszezer dollárt ajánlott fel annak az embernek, aki sikeresen nyomra vezeti őket és a hatóságokat. A PETA végül egy telefonos felvétel segítségével buktatta le a nőt, amelyen elismeri, hogy Tonka az ő otthonában van, azonban június másodikán eutanáziát fognak rajta végrehajtani.

A megtalálás körülményeiről mindkét fél mást állít.

Haddix szerint a majom az ő Missouri állambeli otthonában élt, ahol hatvanhüvelykes plazmatévé és interaktív érintőképernyős eszköz állt a rendelkezésére. Amikor rájuk találtak, épp Szent Patrick-napot ünnepeltek a közeli barátaikkal. A nő ettől függetlenül tagadja, hogy eutanáziát akart volna végrehajtani a majmon, de annyit beismer, hogy az orvos a régóta elhúzódó betegség miatt szorgalmazta, hogy altassák el az állatot, amire ő képtelen volt.

A PETA ezzel szemben azt mondja, hogy Tonkára egy szűk, padlóhoz szögezett ketrecben bukkantak rá. Nem járkálhatott szabadon, erősen túlsúlyos volt, és nem létesíthetett kapcsolatot más csimpánzokkal, ami – az állatjogi szervezet szerint – kegyetlenség az ilyen típusú főemlősök esetében.

Ki a legjobb barát?

A szervezet célja, hogy egy floridai főemlősmenedékbe juttassák el Tonkát, aki így a hasonló módon mentett fajtársai között élheti le élete hátralévő részét. Haddix erre azzal kontrázik, hogy így kvázi halálra ítélik a majmot. Szerinte Tonka emberekhez ragaszkodó főemlős, ritkán került kapcsolatba más csimpánzokkal, kerülte a társaságukat. Mindig az emberek közelében érezte jól magát, szociális teremtmény, így számára ez valódi kínzás lenne, ráadásul egészségügyi állapota is aggasztó.

Bár a halálát megjátszották, a sztrókja valódi volt

– állítja Haddix. A szervezet válasza az, hogy bevonnak az ügybe egy független állatorvost, aki majd dönt arról, hogy Tonka elég erős-e ahhoz, hogy kibírja az utaztatást, vagy sem.

Az egész nyomozást a Rolling Stone magazin követte végig, mert tudomására jutott, hogy Haddix kapcsolatban áll egy filmes csapattal, amely dokumentálni fogja küzdelmét arról, hogyan próbálja megóvni „legjobb barátját”. A nő azt is elmondta, hogy nem fogja kibírni, ha elveszik tőle szeretett majmát, és az egyetlen, ami érdekli, hogy Tonka biztonságban legyen.

Hozzáteszi:

Ha bármi történik azzal a kölyökkel, nagyon rossz lesz nekik, mert egy örökkévalóságig perelem majd őket.

(Via Rolling Stone)

(Borítókép: Greg Doherty / Getty Images)

Rovatok