Index Vakbarát Hírportál

Pécsen is vár az éjszaka a múzeumban

2022. június 21., kedd 08:03

Pécs idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája eseménysorához. Június 25-én délutántól éjszakáig lesznek tárlatvezetések, zenei és képzőművészeti események, szakmai beszélgetések éppúgy, mint előadások, gyermekprogramok, játékok, bemutatók.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) 2022-ben is arra törekedett, hogy a legkülönfélébb korosztályú, érdeklődésű látogatók is találjanak kedvükre való elfoglaltságot június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján, így 15 helyszínen több mint 50 program közül válogathatunk.

A Modern Magyar Képtárban a nagybányai festőiskola és a magyar századforduló alkotásaival, valamint a pécsi Bauhauslerek művészetével ismerkedhetünk meg. A Zsolnay Múzeumban a Lüszterlepkék és mázmadarak című új kiállításban, a Mecseki Bányászati Kiállításban éppúgy lesz tárlatvezetés, mint a Vasarely Múzeumban, a Sopianae állandó kiállításban, a Csontváry Múzeumban vagy a Szerecsen Patika Kiállításban.

A Múzeumok Éjszakája napjától látogatható a Baranya aranya – Egy kora avar kori temető feltárja titkait című kiállítás a Múzeum Galériában. A 2022. augusztus 21-ig megtekinthető tárlat az autópálya-építés a 2021 augusztusa és 2022 januárja között a Babarci Autópálya Mérnökségi Telep területén feltárt leletekből ad válogatást. A kiállításhoz a Múzeumok Éjszakáján szakmai vezetés, érdekes előadások, bemutatók kapcsolódnak.

Nem kell nélkülözniük azoknak sem, akik zenei programra vágynak: a Csontváry Múzeumban zongoramaraton, a Zsolnay Múzeum udvarán Koto és shakuhachi-koncert, továbbá a Vasarely Múzeum udvarán baranyai zenészek közreműködésével felcsendülő Kis éji crossover egyaránt ezt bizonyítja. Több helyszínen is fellép a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar, a Keret Alkotó Csoport dramatikus Ulysses-adaptációja alatt a kelta hárfamuzsika hagyományai elevenednek meg.

A Néprajzi Múzeumban több tárlatvezetésen avatnak be a váci domonkos kripta kincseiből álló időszaki kiállítás hátterébe, de emellett a helyszínen lesz mesesarok, almasütés, kézműves vásár és bemutató, és nem maradhat el a szokásos Szent Iván-éji tűzugrás sem.

A Mecseki Bányászati Kiállításban a JPM Természettudományi Osztálya és a Mecseki Barlangkutató Csoport ásványokról, kőzetekről, barlangi és bányászat során előkerült őslényekről és barlangi képződményekről szóló interaktív bemutatója mellett játékok, kézműves foglalkozások csábítanak felfedezésre.

Aki inkább kirándulni szeretne a környéken, ezt is megteheti: a Jakab-hegyre és Mecsekszabolcsra egyaránt indul egy-egy túra.

Rovatok