Index Vakbarát Hírportál

Százezernél is több legókocka nyaral a Szépművészeti Múzeumban

2022. június 30., csütörtök 09:50

Rendhagyó pop-up kiállítással várja az érdeklődőket és ünnepli a nyarat a Szépművészeti Múzeum. A több ezer alkotó bevonásával, legómozaik technikával készült képekből álló sorozat öt mesterművet dolgoz fel pop-art stílusban. A különleges minitárlat július 17-ig tekinthető meg a múzeum Márvány csarnokában.

Az idei Múzeumok Éjszakája egyik legizgalmasabb programján a gyerekeké volt a főszerep: világhíres műalkotások egyedülálló, 1,5x1,5 méteres, modern átdolgozásait készíthették el a résztvevők. 

Az öt mestermű LEGómozaikkép változatát egyébként a nyíregyházi tizenévesekből álló tekerd! csoport álmodta és tervezte meg,

összesen 112 932 darab legóelem felhasználásával. A közösségi építést is ők irányították: a látogatóknak minden apró darabot pontosan a helyére kellett illeszteniük, hogy végül összeálljanak a legkülönbözőbb korszakokat megidéző képek.

Öt korszak képei

A reneszánsz Hieronymus Bosch egyik legkedveltebb állatábrázolása, a bagoly – a Földi gyönyörök kertje című műből kiragadott –, tojásból kibúvó alakjának adaptációját építették meg színes kockákkal, fekete-fehér háttér előtt az alkotó kedvű fiatalok.

Az 1600–1700-as éveket a magyar származású, a csendélet- és madárfestő művészként elhíresült Bogdány Jakab egyik kedvenc témájának, a korabeli divatos főúri madárházak tarka tollazatú egzotikus állata – a Gyümölcscsendélet képén szereplő papagáj – kiragadásával elevenítették meg. 

A gyűjteményben az említett képeken kívül Messerschmidt Ásító karakterfejének átdolgozása is megjelent. Ezen az ábrán a színek dominálnak, és a pop-art koronázatlan királya, Andy Warhol munkásságának állít emléket. 

A sorozat legkidolgozottabb elemeként Raffaello befejezetlen Esterházy Madonnája is rendhagyó értelmezést kapott, a háttérben a Lófej-ködöt jelképező színekben megjelenő Madonna fejjel és a NASA-ra utaló Santi felirattal kiegészítve. Végül Vincent van Gogh Csillagos éj című festménye is bekerült ebbe a különleges gyűjteménybe. A festő Hold és csillagok iránti rajongását megörökítő képet a kiállításon foszforeszkáló kockákkal tették látványosabbá.

Az építés alatt a résztvevők egészen más perspektívából figyelhették meg a világhírű mesterműveket és lehetőségük nyílt igazán testközelből megismerkedni a legapróbb részletekkel, miközben kikapcsolódhattak a közös játék során.

A LEGO Csoport mindig keresi az olyan együttműködési lehetőségeket, amelyek keretében a játékon keresztüli tanulást támogathatja. A Szépművészeti Múzeummal közösen kidolgozott aktivitás alatt a látogatók nem csak a művészeti alkotások különleges részleteit figyelhették meg, hanem egy számukra könnyen befogadható formában tanulhattak az alkotókról és műveikről, miközben saját kreativitásukat is fejleszthették

– fogalmazott Siket Lóránt, a LEGO Csoport magyarországi kommunikációs vezetője.

(Borítókép: LEGO Csoport)

Rovatok