Index Vakbarát Hírportál

Hétmillió forint gyűlt eddig össze, de ennyi nem mentheti meg az Átriumot

2022. július 3., vasárnap 14:03

A színház dolgozóinak egy része már felmondási idejét tölti, az Átrium az utolsó előadásait játssza. Összefogtak a nézők, a kérdés, hogy ez meddig lesz elég.

2022. június 27. és július 2. között összesen 7 063 052 forint érkezett felajánlásként az Átriumhoz – derül ki a színház Facebook-oldalán lévő posztból.

„Köszönjük minden adományozónknak, Soprontól Debrecenig, Bajától Mogyoródig, Kaposvártól Szolnokig, Brüsszeltől Józsefvárosig, Pusztazámortól Kajászóig, a Hegyvidéktől Nyíregyházáig, Karlskronától Ipelsky Sokolecig (Ipolyszakállos), Szombathelytől Kispestig! Az összeget természetesen az Átrium munkatársainak munkabérének kifizetésére fordítjuk. Ez a kép eggyel élesebb, mint tegnap. Elkezdett lenni remény. Ha így folytatódik minden, lehet, hogy lesz is. Végtelenül hálásak vagyunk már ezért is mindannyiótoknak!”

Ez az összeg tegnap még 3,6 millió forint volt. A színház nézői láthatóan nemcsak részvétükkel támogatják a színházat, hanem adományokkal is próbálják elérni, hogy az Átrium amíg lehet, nyitva maradhasson.

A színház június 30-án osztotta meg követőivel a hírt, hogy a jelenlegi helyzet szerint a következő hetekben utolsó előadásaikat játsszák, sok munkatársuk már felmondási idejét tölti.

„Kedves érdeklődők! Korábbi posztjainkban leírtuk: a kulturális kormányzat elköltötte a támogatási fedezetet, 12 milliárd forintot, az Átrium (és sok más független színház) nem kapott egy fillért se. Ha a közösségi adományokból összejön annyi, hogy folytathassuk, folytatjuk, még ha kisebben is.”

– írta az Átrium a bezárásról hírt adó Facebook-posztjuk alatt.

Az RTL Klub híradója is foglalkozott ezzel a hírrel, ahol azt is megemlítették, hogy bár az Átrium, vagy Pintér Béla Társulata idén még egy forint támogatást sem kapott a 12 milliárd forint támogatási fedezetből, cserébe például egy szabadszállási egyesület kolbásztöltő fesztivál igen.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a kormányzat kihagyná az állami támogatásokból a színházakat. Az Átrium méreteihez hasonló Turay Ida Színház és Karinthy Színház például 300-300 milliót, a Játékszín 200 milliót kap idén, ez az összeg pedig nagyjából képes fedezni egy ilyen jellegű intézmény éves költségvetését. Az, hogy az Átrium nézői közül 500 ember már 7 millióval támogatta a színházat azt jelenti, hogy a teátrumra van igény, de ez még közel sem elegendő összeg ahhoz, hogy a színház életben tudjon maradni.

Rovatok