Index Vakbarát Hírportál

A főváros támogatja az Átriumot: fizessen a kormány

2022. július 7., csütörtök 17:07

A főváros saját fenntartású színházaitól átcsoportosított pénzből segíti a függetleneket, de visszakérik a pénzt. Karácsony Gergely szerint a kormánynak ki kell fizetnie a megítélt támogatásokat. A minisztérium „a magyar életmódot és észjárást tükröző, világszínvonalú produktumokat” segíti.

Továbbra sem dőlt el, mi lesz az állami támogatások elmaradása miatt bizonytalanná vált helyzetű Átrium Színház sorsa. Korábbi cikkünkben közöltük a színház álláspontját és a Nemzeti Kulturális Alap válaszát az átriumosok felvetéseire. Most válaszolt kérdéseinkre a Kulturális és Innovációs Minisztérium, és reagált a fővárosi vezetés is.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kulturális tárca egyeztetett a főpolgármesterrel a színházi támogatásokkal is kapcsolatos döntéshozatali rendszerről.

Erről az NKA a következő felvilágosítást adta:

„A Kulturális és Innovációs Minisztérium tájékoztatása szerint a napokban Karácsony Gergely főpolgármesterrel lefolytatott személyes egyeztetés alkalmával 

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és a Főpolgármester megállapodtak abban, hogy a már kialakított döntéshozatali rendszert mindkét fél hatékonynak tekinti, és a továbbiakban is e szerint járnak el.

Az idei évre vonatkozó finanszírozási döntések a főváros által delegált szakértők javaslatai alapján megszülettek, a szerződéskötési folyamat pedig elindult.”

Ezt a megegyezést árnyalja a fővárosi vezetés Indexnek küldött válasza, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy a főpolgármester jelezte Hoppál Péternek, hogy fizessék ki a már megítélt támogatásokat.

Főpolgármester úr a megbeszélésen jelezte államtitkár úrnak, hogy fizessék ki a már korábban megítélt támogatást, mert különben az Átrium és más magán-, illetve független színházak működése is ellehetetlenül. A budapesti városvezetés elkötelezett a sokszínű fővárosi kultúra megőrzése, megmentése mellett, ezzel kapcsolatos döntéseiről folyamatosan tájékoztatást ad

– olvasható lapunknak írt levelükben. Saját honlapján a főváros egy hivatalos állásfoglalást tett közzé, amelyben elmondják, hogy „mentőövprogramot hoznak létre az állami támogatás elmaradása miatt az ellehetetlenülés veszélyével szembesülő budapesti független magánszínházi műhelyeknek”.

A programban az szerepel, hogy egyszeri és visszatérítendő támogatást adnak a független és magánszínházak működési támogatására. 

A százötvenmillió forintos alapot a főváros saját fenntartású színházainak finanszírozási költségei átütemezésével hozzák létre.

A visszatérítendő támogatást akkor fizetnék vissza a színházak, amikor hozzájutnak a kormányzati támogatásokhoz. 

A főváros hangsúlyozza, hogy nem kívánják átvállalni a kormányzati finanszírozási felelősséget, mivel „ezek az intézmények a korábbi taotámogatási rendszerből biztosított támogatásból működtek, melyet a kormányzati támogatások rendszere váltott fel”.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium is írásban reagált kérdéseinkre. Ebben hangsúlyozzák, az intézmény azért jött létre, hogy 

aki minőséget, szépet, igazat és jót alkot, az ezt megtehesse.

Alább közölt válaszukban megismétlik: Karácsony Gergely és Hoppál Péter megállapodott abban, hogy az Előadó-művészeti többlettámogatási program esetében is hatékony a jelenlegi döntéshozatali rendszer. 

„Arról szeretnénk tájékoztatni, hogy a kulturális támogatások megítélésének szempontja minden esetben a minőség. A Kulturális és Innovációs Minisztérium azért is jött létre, hogy elősegítse a magyar életmódot és észjárást tükröző világszínvonalú produktumok létrejöttét, hogy aki minőséget, szépet, igazat és jót alkot, az ezt megtehesse. 

Azt kívánjuk ugyanis elérni, hogy hazánk legyen a leginkább jövőképes ország Európában. Ebben az alkotó munkában pedig minden magyar emberre számítunk, aki betartja a magyar Alaptörvényt és annak szellemiségét.

Az NKA-tól kapott választ pedig csak megerősíteni tudjuk még egyszer, Karácsony Gergely főpolgármester és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár megállapodtak abban, hogy a már kialakított döntéshozatali rendszert hatékonynak tekintik, és a továbbiakban is e szerint járnak el, így az Előadó-művészeti többlettámogatási program esetében is ez a megállapodás a mérvadó.”

Rovatok