Index Vakbarát Hírportál

Elindult a nevezés a 2023-as Friss Húsra

2022. július 15., péntek 11:14

A hónap végéig kedvezménnyel lehet jelentkezni a jövő évi fesztiválra.

Még csak most lett vége az ideinek, de már lehet tudni, hogy 2023-ban június 1. és 8. között rendezik a 11. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivált. A nevezés már elindult, az early bird határidő pedig augusztus 15. Azok az alkotók, akik július végéig pályáznak rövidfilmjükkel, 50 százalék kedvezményt kapnak a nevezési díjból.

A nevezések rendes határideje 2022. október 15. Eddig várják a szervezők a 40 percnél rövidebb, élőszereplős és animációs filmeket. A versenyprogram címeit az előzsűri válogatása után 2023 tavaszán teszik majd közzé.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a budapesti filmes élet meghatározó eseménye. A fesztivál elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre telt házasak, és jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A 10. Friss Húson ismét megdőlt a látogatottsági rekord: idén összesen több mint 7000 nézőt vonzott a fesztivál. Az évről évre növekvő látogatottság bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

A X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztiválon a nemzetközi válogatásból Kevin T. Landry Woodpecker című drámája különdíjban részesült az emberi kapcsolatok érzékeny és komplex ábrázolásáért. A legjobb nemzetközi rövidfilm díját a litván Saulius Baradinskas kapta Techno, Mama című alkotásáért.

A magyar versenyprogramból két különdíj talált gazdára. Vermes Dorka Alba Vulva című alkotása „a női és leszbikus intimitásra, sebezhetőségre és erőre világít rá, amire nagy szükség van”. Szintén különdíjat nyert Fábián Nikolett animációs rövidfilmje, a Nyugvó köd.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját a Lesen című film alkotója, Karácsony Péter kapta. A legjobb színész díját Kuru László Ádám nyerte az Egy csapat vagyunk című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb színésznőnek Magyar Évát választották, aki a Ma még nem című alkotásban a demencia korai tüneteit mutató nagymamát formált meg.

A legjobb magyar animációs film díjat Hárshegyi Vivien nyerte a Felhők felett című alkotásával. A legjobb magyar rövidfilmnek járó elismerést Az elveszíthető dolgok szeretete című film kapta.

Nevezés és további információk a Friss Hús weboldalán.

Rovatok