Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban arattak hatalmas sikert a magyar kóristák

2022. július 19., kedd 11:18 | aznap frissítve

A napokban két nemzetközi kórusversenyen járt a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara és Cantemus Gyermekkara. Mindkét versenyt Olaszországban rendezték. A Nyíregyházi Cantemus Kórus énekkarai már többször részt vettek a goriziai megmérettetésen, számos első díjat és nagydíjat is szereztek.

2022-ben sem történt másként: a nyíregyházi Pro Musica Leánykar az 59. alkalommal megrendezett Seghizzi Nemzetközi Kórusversenyen a „Kortárs kötelező művek” kategóriában első díjat nyert Giovanni Scalici Pulchra es, amica mea című dalával, a „Folklór” kategóriában második helyezést kapott, emellett elnyerte a goriziai versenyen a „Legjobb női kar” címet is. 

Nemzetközi szinten a legjobbak

„A rangos nemzetközi versenyre idén is a világ legjobb amatőr kórusai érkeztek előválogatást követően. A mezőnyben olasz, lett, ukrán, lengyel, magyar és Fülöp-szigeteki énekkarok mérkőztek egymással. Magyarországot két énekkar is képviselte. A Szabó Soma karnagy vezényelte Nyíregyházi Pro Musica Leánykar mellett a Nemes József karnagy irányította debreceni Lautitia kórus is jelentős sikereket ért el. Őket egyébként Nyíregyházán az augusztus 15-én kezdődő XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon is hallhatja majd a közönség. A goriziai verseny Nagydíját végül a hazai Vikra kórus kapta” – olvasható az olaszországi sikereket említő közleményben.

A Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezette Cantemus Gyermekkar a Musica Eterna Róma 11. Nemzetközi Kórusfesztiválon és versenyen ért el szép eredményt: a kóristák Arany Diplomát kaptak. A versenyen a Coro EOS (Olaszország), a Steirischer Jägerchor (Ausztria), a Junges Vokalensemble Hannover és a Harmonie Lindenholzhausen (Németország), valamint a kecskeméti Aurin Leánykar és a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar vett részt. Bár előzetesen meghirdették, végül a nagydíjas versenyt nem tartották meg. A nyíregyházi lányok július 15-én Reggelóban, 16–17-én Rómában adtak koncertet. A versenyt és az ünnepélyes díjátadót 18-án tartották.

(Borítókép: Pro Musica Leánykar. Fotó: Kozák Zoltán)

Rovatok