Index Vakbarát Hírportál

Oroszország saját űrállomást építene

2022. július 27., szerda 21:22

Orosz űrkutatási tisztségviselők amerikai kollégáiknak azt mondták, hogy Oroszország várhatóan még legalább 2028-ig, saját űrállomása megépítéséig marad a Nemzetközi Űrállomás-projektben.

A NASA amerikai űrkutatási hivatal műveleti igazgatója közölte, hogy az orosz tisztségviselők bejelentették, Oroszország legkorábban 2028-ban kilép a Nemzetközi Űrállomás projektjéből.

Az Ukrajna kapcsán egyre élesebb orosz–amerikai rivalizálás újabb jeleként az orosz űrügynökség bejelentette kivonulását a nemzetközi projektből. Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz állami űrvállalat új vezérigazgatója kedden bejelentette, Oroszország 2024 után kivonul a Nemzetközi Űrállomás-projektből, a prioritás Moszkva számára saját állomás létrehozása lesz a személyzettel ellátott űrhajók közlekedtetése területén.

Az amerikai űrkutatási hivatal február elején közzétett jelentése szerint az űrállomás 2031 januárjában lassú süllyedésbe kezd, majd a légkörbe lépve el fog égni. Darabjai feltehetően a Csendes-óceán déli részén hullanak majd le.

Rovatok