Index Vakbarát Hírportál

Uniós pénzből épül román-magyar kulturális központ Nagyváradon

2022. augusztus 1., hétfő 20:24

Az Európai Unió (EU) pénzforrásainak felhasználásával létesül román–magyar kulturális központ Nagyváradon – közölte a Bihar megyei önkormányzat.

A Nagyváradon tervezett kulturális központ 970 négyzetméteres, háromszintes épületének felújítása folyamatban van, december végéig tervezik befejezni.

A központ létrehozására a Bihar megyei önkormányzatnak alárendelve működő Gheorghe Sincai Bihar megyei könyvtár nyert EU-s támogatást a Románia és Magyarország határ menti térségeinek interregionális fejlesztési programja keretében.

A román–magyar kulturális örökség ápolása a cél

A Kulturális és Történelmi Örökség Román-Magyar Határon Átnyúló Oktatási Központja projektben Magyarországról Debrecen megyei jogú város önkormányzata és a Csokonai Színház, Romániából pedig a nagyváradi Körösvidéki Múzeum és a Gheorghe Sincai Bihar Megyei Könyvtár vesz részt.

A projekt célja az MTI szerint a közös román–magyar kulturális értékek és örökség fenntartható használata, védelme és továbbadása.

A projekt két tartóoszlopa a meglévő kulturális értékek megőrzése és új közös kulturális értékek létrehozása. Ez a megközelítés hozzájárul a közös hagyományokon alapuló kreatív ipar fejlődéséhez és a kulturális innovációhoz egyaránt

– fogalmazott az önkormányzat.

Az Európai Unió által támogatott 10,2 millió eurós (4,076 milliárd forint) projektből a Bihar megyei könyvtár 734 ezer eurót használhat fel.

Rovatok