Index Vakbarát Hírportál

Rátaláltak a természet törvényeinek törvénytelenségére

2022. augusztus 4., csütörtök 17:54

A veszprémi Dubniczay-palota kiállítóterében Négy-szög címmel az optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek témakörét négy különböző szemszögből körüljáró tárlat várja az érdeklődőket szeptember 11-ig.

A veszprémi vár felújítása miatt a Művészetek Háza kiállítóhelyei – így a Négy-szög kiállítás is – csak szombaton és vasárnap látogathatók, ennek ellenére érdemes megtekinteni a tárlatot. A palota első emeletén berendezett bemutató mindössze két teremből áll, mégis az egyik leglátványosabb kiállítás, amelyet az utóbbi időkben láthatott a nagyérdemű. 

Első pillantásra a neonszínek és fekete-fehér árnyalatok váltakozása szúr szemet – szó szerint –, majd ahogy a néző elindul a fal mellett, és kiigazodik a műalkotások között, egyre több gondolat üt szöget a fejében. Korunk digitális bennszülöttjei is rácsodálkoznak a kinetikus beütésű, mikrochipszerű üvegtömbökre, a különböző alakok és terek illúziójára, a formák amorf összeolvadására és a természet törvényeinek törvénytelenségére.

A tárlaton négy alkotó művei láthatók. Mind a négyen már önmagukban, saját jogon neves művészek, miközben stílusuk merőben eltér egymástól, ugyanakkor van bennük valami közös a zsenialitásukat leszámítva: mindannyian optikai csalódásokat hoztak létre, így varázsolták el a közönséget a csodálatos alkotásokkal. Gáspár György, Halmi-Horváth István, Kóródi Zsuzsanna és Victor Vasarely közös kiállítása egészen különleges művészeti élmény. 

Különbözők, mégis hasonlók

A közel negyven üvegszobor, festmény és grafika remekül érzékelteti a különböző anyagokon megjelenő geometrikus kompozíciók esetében a néző mozgásának szerepét és fontosságát, melynek köszönhetően folyamatosan változik a látvány is.

Honnan lehet megkülönböztetni a művészeket és alkotásaikat?

A tárlat a Janus Pannonius Múzeum, a Viltin Galéria és magángyűjtők közreműködésével, a Múzeumok Éjszakája programsorozat részeként nyílt meg, és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre. 

(Borítókép: Gáll Anna / Index)

Rovatok