Index Vakbarát Hírportál

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat nyertesei

2022. augusztus 7., vasárnap 16:28

Harmincegy pályamunka közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a Budai Vároltalmazó Közalapítvány által meghirdetett Cseh Tamás művészeti pályázat legjobb alkotásait, a győzteseket vasárnap hirdették ki.

A művészeti pályázat célja az volt, hogy az 1. kerület egykori lakója, Cseh Tamás emlékét ápoló és szellemi örökségét képviselő képzőművészeti alkotások szülessenek. A felhívás nem szabott tartalmi kereteket, ennek megfelelően sokféle, meglepően izgalmas, érdekes alkotás jutott a döntőbe – idézi fel a szervezők által az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény.

A Budai Vároltalmazó Közalapítvány felhívására 31 pályamunka érkezett be, a szakmai zsűri ezek közül választotta ki a legjobb tíz alkotást, majd ezek közül került ki a legjobb, díjazásra érdemes három mű.

A zsűri tagjai Előd Ágnes szobrász; Szurcsik József képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorhelyettese; Révész Emese művészettörténész; Cseh András kutató képzőművész, Cseh Tamás fia; Váradiné Naszályi Márta, az 1. kerület polgármestere; Salgó Viktória kulturális menedzser, énekes, dalszerző, valamint Csengey Balázs, a Cseh Tamás Archívum kutatója voltak.

A pályázat első díját Lévay Jenő A telihold dalai – Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak című alkotása nyerte, a második helyen Tóth Xénia Bárány az üres lakásban című fotográfiája végzett, a harmadik pedig Mayer István Cseh Tamás című domborműve lett.

A szervezők a közönséget is bevonták a döntésbe, a második fordulóba került alkotásokra bárki leadhatta szavazatát.

A Vároltalmazók Facebook-oldalán 2710 szavazat érkezett az alkotásokra. A közönségdíjat 1041 szavazattal Szentgyörgyvölgyi Gábor Plakát Cseh Tamásnak című alkotása nyerte el.

A pályaművek fotóit a Budai Vároltalmazó Közalapítvány Facebook-oldalán, az eredeti alkotásokat pedig augusztus végéig a Budavári Önkormányzat aulájában tekinthetik meg az érdeklődők.

Rovatok