Index Vakbarát Hírportál

Lázadó fesztiválozók Kapolcson

2022. augusztus 8., hétfő 09:56

Vajon mit csinálnának Petőfiék a legismertebb magyarországi kulturális és összművészeti fesztiválon? Hol foglalna helyet szerelme, Szendrey Júlia, és melyikükkel beszélgetne Juhász Anna irodalmár a színpadon? A Petőfi-bicentenárium apropóján rendhagyó, humoros montázssorozatban emlékeznek meg a reformkor nagyjairól, akik most kiléptek a festményekből, és belevetik magukat a kapolcsi forgatagba.

A Petőfi 200 Programiroda szerint 

legalább egy olyan jelző tapad ismert, reformkori hőseink nevéhez, amelyet mindannyian ismerünk. A nagyságukat jelzi, de csak kevesen ismerik a kultúránkat meghatározó, személyes összefüggéseket, amelyek árnyalják a korszak vagy akár a forradalom eseményeit.

Kijev után szabadon

Hat éve bejárták a világot azok a kreatívok, amelyeken Alekszej Kondakov híres reneszánsz festmények szereplőit helyezte a kijevi tömegközlekedés helyszíneire. Az említett művészeti anyagából inspirálódva hívta a Petőfi Ügynökség Neményi Márton fotóriportert egy izgalmas játékra, aki korábban maga is készített már hasonló sorozatot.

Először is összegyűjtötték a legismertebb festményeket reformkori karakterekről, kulturális programokat szerveztek Kapolcsra, majd a kulturális programokon készült fotók vizuális kontextusaiba helyezték a festményeken szereplő karaktereket.

 A fotósorozatból kiderül, hogyan érezték magukat Petőfiék a fesztiválon.

Rovatok