Index Vakbarát Hírportál

Nyakon szúrták Salman Rushdie-t egy New York-i előadásán

2022. augusztus 12., péntek 19:24

Megtámadták pénteken New Yorkban egy nyilvános előadáson Salman Rushdie indiai születésű brit–amerikai írót. Az esetről az AP amerikai hírügynökség riportere számolt be, aki szemtanúja volt a támadásnak.

A hírügynökség riporterének beszámolója szerint Salman Rushdie a New York nyugati részén található Chautauqua Intézet előtti színpadon tartott előadást, amikor egy férfi felment a színpadra, és lesújtott rá. Az író összeesett, a támadót elfogták.

A BBC News értesülései szerint a férfi késsel támadt az íróra, akit a nyakán sebesített meg. A szemtanúk beszámolója szerint az író széke is véres lett, valamint a fal, amely előtt helyet foglalt. Salman Rushdie-t helikopterrel szállították kórházba. 

Az író állapotáról egyelőre nem közöltek részleteket. Salman Rushdie ellen 1988-ban megjelent, Sátáni versek című könyve miatt 1989-ben Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruholláh Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel, a könyvet pedig istenkáromlás miatt betiltották Iránban. Salman Rushdie fejére vérdíjat tűztek ki, ami miatt éveken át bujkálnia kellett. 

Rovatok