Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Wolfgang Petersen német filmrendező

2022. augusztus 16., kedd 21:31

Elhunyt Wolfgang Petersen német filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer – közölte kedden az asszisztense. Petersen 81 évesen, rákbetegség következtében halt meg még pénteken. Asszisztense szerint békésen, családja körében szenderedett örök nyugalomra Los Angeles-i otthonában. Felesége, Maria végig az oldalán volt.

A világhírű rendező 1941-ben született Németországban. Az első igazán komoly sikerét az 1981-ben bemutatott, A tengeralattjáró című háborús és kifejezetten klausztrofób filmmel érte el, amelyért két Oscar-jelölést is begyűjtött a legjobb rendezés és írás kategóriákban – írja róla az IGN Hungary.

Ezután csapott le rá Hollywood, és a következő három évtized során megannyi, mára már klasszikusnak számító darabot rendezett, miközben a korszak legnagyobb sztárjaival dolgozott. Hollywoodban a Végtelen történet című filmmel folytatta a karrierjét, majd a Kedves ellenségem következett.

A 90-es években szinte a korszak összes nagy sztárjával együtt dolgozott, kezdve Clint Eastwooddal és John Malkovichcsal, akik emlékezetes macska-egér párharcot vívtak A célkeresztben című filmben.

Trója című alkotása 2004-ben került a mozik vásznaira, amelyet Homérosz Iliász című eposza ihletett meg, a film pedig a trójai háborúról szól.

Petersen 1987-ben költözött feleségével Los Angelesbe, ahol olyan híres színészeket tudott kamera elé csalogatni, mint Clint Eastwood, Dustin Hoffman, Harrison Ford, George Clooney és Brad Pitt.

(Borítókép: Wolfgang Petersen. Fotó: Jun Sato / WireImage / Getty Images Hungary)

Rovatok