Index Vakbarát Hírportál

Marlon Brando őslakos küldöttjét megalázták, bocsánatot kér a Filmakadémia

2022. augusztus 16., kedd 12:23

Marlon Brando egy őslakos nőt küldött maga helyett, hogy visszautasítsa A keresztapáért neki járó Oscar-díjat. Miután a nő felolvasta a színész előre megírt beszédét, tiszteletlenül bántak vele az Oscar-gálán, de az Amerikai Filmakadémia most bocsánatot kért korábbi méltatlan bánásmódja miatt.

Az Oscar-gála bocsánatot kért Sacheen Littlefeathertől, a csaknem 50 évvel ezelőtt a színpadról kifütyült őslakos nőtől.

Az aktivista és színésznő 1973-ban élő adásban jelent meg, hogy visszautasítsa az Oscar-díjat, amelyet Marlon Brando kapott A keresztapa című filmért. Brando azért utasította vissza a legjobb színésznek járó díjat, mert az amerikai filmipar rosszul ábrázolta az amerikai őslakosokat, és Littlefeathert küldte maga helyett.

Az Amerikai Filmakadémia szerint az akkor 26 éves Littlefeather méltatlan verbális bántalmazást szenvedett el rövid beszéde után. Brando sokkal hosszabb beszédet írt, de Littlefeather a díjátadó ünnepség produkciós csapatától utasítást kapott, hogy 60 másodpercre korlátozza az üzenetet.

Az első politikai nyilatkozat Oscar-gálán

Littlefeathert a díjátadón elmondott beszéde után a szórakoztatóipar nem vette komolyan színésznőként, és kerülte. A szervezők szerint az ő beszéde volt az első politikai nyilatkozat egy Oscar-díj-átadó gálán – és ezzel egy olyan tendencia vette kezdetét, amely a mai napig kihatással van a megszólalásokra a rendezvényen.

Marlon Brando egy nagyon hosszú beszédet írt, de a színésznő a nevében röviden közölte a közönséggel, hogy Marlon Brando „nagy sajnálattal nem tudja elfogadni ezt a nagylelkű díjat”. Az okáról elmondta, hogy az amerikai őslakosokat a filmipar és a televízió nem megfelelően ábrázolja, a történelmi események pedig nem a távoli múltban zajlottak, amikor Wounded Kneenél lemészárolták az őslakosokat. Az 1890. december 29-i eseményen a szövetségi ügynökökkel való erőszakos összetűzésen a sziú nép embervesztesége jelentős, és a mai napig fájdalmas számukra. A rövid megszólalásra pfujolással reagált a közönség.

Littlefeather elmondta, hogy közvetlenül a beszéd után két biztonsági őrrel együtt kellett elhagynia a színpadot. 

Karrierizmussal vádolták, és azzal, hogy Brando szeretője

A televízió 85 millió embernek közvetítette a beszédet. Az eseményt követő egyes médiajelentések azt állították, hogy Littlefeather valójában nem is őslakos, hanem inkább azért egyezett bele a beszédbe, hogy segítse színészi karrierjét, és növelje népszerűségét. Egyesek azt feltételezték, hogy Brando szeretője lehetett.

A BBC-nek azt mondta, ezek az állítások nem igazak.

David Rubin, a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia korábbi elnöke a Littlefeatherhez intézett, hétfőn nyilvánosságra hozott levelében azt írta, méltatlan volt a színésznővel szembeni bánásmód, és a 45. Oscar-díj-átadón elhangzott beszéd „továbbra is emlékeztet bennünket a tiszteletadás szükségességére és az emberi méltóságra”.

Az Akadémia Filmművészeti Múzeuma szeptemberben rendezvényt tart, amelyen Littlefeather az 1973-as Oscar-gálán való szerepléséről és az őslakosok filmvásznon való megjelenésének jövőjéről beszél.

A bocsánatkérésre reagálva azt mondta: „Mi, indiánok nagyon türelmes emberek vagyunk – még csak 50 év telt el!” Hozzátette, hogy a humorérzék megtartása „a túlélésünk módszere”.

(Borítókép: Littlefeather felszólal a 45. Oscar-gálán Marlon Brando nevében, beszédében visszautasította a legjobb színésznek járó díjat, amelyet a Keresztapa című filmben nyújtott alakításáért kapott. Fotó: Bettmann / Contributor / Getty Images)

Rovatok