Index Vakbarát Hírportál

Magyar filmes siker Szarajevóban

2022. augusztus 20., szombat 19:12

Turai Balázs Amok című filmje nyerte a rövidfilm kategória fődíját a 28. Szarajevói Filmfesztiválon.

Nem ez az első elismerés, amelyet a magyar–román koprodukcióban készült film kapott, korábban többek között a Kristály-díjat is elnyerte az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, amely a műfaj legrangosabb világtalálkozója, így a magyar alkotó munkája jelölhetővé vált az Oscar-díjra is.

A szarajevói filmfesztivál nagyjátékfilmes fődíját egy horvát produkció kapta, Juraj Lerotić Safe Place című filmjét találta legjobbnak a nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri.

A legjobb rendezésért járó elismerést az ukrán Maryna Er Gorbach nyerte Klondike című alkotásáért. A film 2014 júliusában játszódik, egy fiatal, első gyermekét váró párt mutat be, akik a Donyeck régióban élnek a donbászi területért folytatott háború kezdetén, s minden viszontagságon át a végsőkig kitartanak falujukban. A film már több fesztiváldíjat is elnyert, legutóbb az idei Berlinale Panorama elismerésében részesült.

A legjobb színésznőnek járó díjat ezúttal Vicky Krieps kapta a Corsage című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb színész pedig a legjobb rendezés díját is elnyerő horvát színész-rendező, Juraj Lerotić lett. 

Hagyományosan idén is kiosztották a Szarajevó Szíve díjakat, amelyeket a filmművészethez való kivételes hozzájárulás elismeréseként adnak át.

Ezúttal öten vehették át a díjat, Jesse Eisenberg színész-producer, Sergei Loznitsa rendező-producer, Ruben Östlund rendező, Paul Joseph Schrader színész-forgatókönyvíró és Mads Mikkelsen színész, akit eredetileg 2020-ban, a 26. Szarajevói Filmfesztiválon jutalmaztak ezzel a díjjal, ám a pandémia miatt csak idén tudta átvenni az elismerést. Korábban ezt az elismerést többek között Brad Pitt, Angelina Jolie, Robert De Niro, Bono és Morgan Freeman is megkapta. 

(Borítókép: Zuzana Gogova / Getty Images)

 

Rovatok