Index Vakbarát Hírportál

A játék öröme a felnőtteké is – fesztivál a Balaton-felvidéken

2022. augusztus 22., hétfő 21:36

Vöröstó és Barnag településein rendezik meg a Játékfesztivált. A vadonatúj kezdeményezés lényege, hogy a közösségi játék élményét átadják a felnőtteknek is. A fesztivált szeptember 3-án és 4-én tartják a Balaton-felvidéki településeken.

Idén ősszel először rendezik meg a Játékfesztivált. A szervezők Vöröstó és Barnag, a Balaton-felvidék két festői településének gyönyörű környezetében várják a játszani vágyókat szeptember 3-án és 4-én. A fesztivál a vöröstói családok hagyományaira támaszkodva eleveníti fel a játszás örömét. Petanque, matchboxverseny, e-bike kincskereső, lavosball, koncertek és előadások várják az érdeklődőket, melyek nem csak gyerekeknek szólnak. A fesztivált a Hangvető szervezi a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával.

Vöröstó és Barnag tele van játékra alkalmas kertekkel és terekkel, a csendes, nyugodt települések kényelmes sétatávolságra vannak egymástól, és az egész környéket áthatja a családias hangulat távol a turizmus fősodrától, közel Veszprémhez.

Nem volt kérdés a fesztivál helyszíne

A Játékfesztivál a helyi családok évek óta ápolt hagyományából ered. Az egymást jól ismerő, a településekhez több évtizede kötődő vöröstói lakók esténként az összeérő kertek alatt gyűltek egybe, hogy együtt fedezzék fel újra a közös játék örömét.

Már állandó lakosa vagyok Vöröstónak, és nem is tervezem ezt megváltoztatni. Magától értetődő volt, hogy ezt választom a fesztivál helyszínéül

– meséli Tóth Benedek, a fesztivál programigazgatója, aki már egy évtizede szervez Vöröstón petanque-versenyeket, így számára adta magát, hogy a település legyen a Játékfesztivál helyszíne. Benedek a petanque mellett a szellemi játékokat is kedveli, kedvence a bakosozás, aminek a lényege, hogy a résztvevők kitalálják az idegen szavak lehetséges definícióit.

Í́gy született meg a Vöröstói Játékfesztivál. A szervezők tudták, hogy valami különlegessel van dolguk, és elkezdtek azon gondolkodni, hogyan mutassák meg a vöröstói szokásokat a nagyvilágnak,

hogyan adják át a hűvös pincék, békés nyaralók és pincesori mulatságok hangulatát.

Olyan rendezvényt álmodtak és valósítottak meg, ahol több generáció is megfér egymás mellett, ahol mindenki megtalálhatja a kedvének és ízlésének megfelelő szórakozást, kipróbálhat több játékot is, és megtapasztalhatja, milyen a játszásban feloldódni.

A Játékfesztiválra főképp olyan felnőtteket várnak, akik szeretnék megtapasztalni a közösségi játék élményét, utat engednének a bennük rejlő kreativitásnak, és felfedeznék a Balaton-felvidéki falvak rejtett kincseit, legyen szó biciklis kincskeresésről, matchboxversenyről, papírrepülő-röptető bajnokságról vagy csoportos kvízestről. A Játékfesztiválon a gyerekek is találnak majd maguknak kikapcsolódást, amihez a szülők is bátran csatlakozhatnak!

Rovatok