Index Vakbarát Hírportál

New Yorkban feltüntetik a kiállításon, ha a műtárgyat nácik rabolták el

2022. augusztus 28., vasárnap 17:22

A Kathy Hochul kormányzó által a múlt héten aláírt új törvény értelmében a New York-i múzeumoknak mostantól felirattal kell jelezni a kiállított alkotásokon, ha az olyan műkincs, amelyet nácik raboltak el.

A törvény egy olyan jogszabálycsomag része, amelynek célja a holokauszt túlélőinek tisztelete és támogatása – olvasható a New York állami pénzügyminisztérium közleményében.

A nácik a második világháború alatt több százezer műalkotást loptak és koboztak el, főleg zsidóktól. Az új törvény előírja, hogy a múzeumoknak jól látható feliratot kell elhelyezniük a műalkotások mellett, és fel kell tüntetniük a „náci múltat”. 

A második világháború alatt több mint 600 ezer festményt és műtárgyat loptak el zsidóktól, gazdagították a náci rezsimet, miközben felszámolták a zsidó kultúrát

– fogalmazott Jack Kliger, a New York-i Zsidó Örökség Múzeumának vezérigazgatója a CNN-nek. 

Megannyi ellopott kép kötött ki az évek alatt New York-i múzeumokban. A hatályos állami törvények előírják, hogy minden 1945 előtt készült, valamint a háború alatt Európában elrabolt műkincset be kell jegyezni az Art Loss Registerbe, amely a világ legnagyobb magánadatbázisa az elrabolt műkincsekről – írja az Art Newspaper.

Az új törvény aktuális, hiszen számos múzeum egyre gyakrabban foglalkozik a gyűjteményeiben található zsákmányolt műkincsek kérdésével. Az elmúlt években több olyan ügyről is cikkezett a sajtó, hogy az örökösök sikertelenül perelték be a New York-i múzeumokat, a műtárgyak pedig nem kerültek vissza az eredeti tulajdonos leszármazottaihoz. 

A festmények zömét már évek óta láthatja a múzeumokban a nagyérdemű, az eredetükről azonban vajmi kevés szó esett. A nácik által ellopott műtárgyak tulajdonjogáról ugyanakkor továbbra is nyilvános viták folynak.

Az elmúlt években több múzeum is hozzálátott a kétes eredetű tárgyak története kivizsgálásának.

2000-ben a Modern Művészetek Múzeuma elindította a Proveniencia Kutatási Projektet az ellopott műtárgyak azonosítására. A múzeum mintegy 800 olyan festményt őriz, amely „a náci korszakban Európában lehetett”, habár a múzeum szerint a legtöbb alkotást vagy közvetlenül a művészektől szerezték meg, vagy a tulajdonjogi adatok szerint nem a nácik lopták el őket. 

Amikor a bíróság se adja vissza a műkincseket

Több esetben hiába pereltek az áldozatok leszármazottai, nem kapják vissza a nácik által elrabolt vagy kizsarolt tulajdont.

Intézkedések sora

A múzeumokra vonatkozó új követelmények mellett a jogszabály a New York-i iskolákban folyó holokausztoktatás javítását célzó intézkedéseket is tartalmaz, valamint azon pénzügyi intézmények listájának közzétételét, amelyek elengedik a holokauszt jóvátételi díját. 

Greg Schneider, a Claims Conference ügyvezető alelnöke – egy nonprofit szervezetről van szó, amely segít a holokauszttúlélők kártalanításában és támogatásában – a CNN-nek elmondta, hogy a három törvény szükséges erőfeszítés, amely a New York-i holokausztoktatás javítását célozza. 

Schneider szerint a holokauszt nemcsak a történelem legnagyobb népirtása, de legnagyobb műkincsrablása is volt. Hozzátette, hogy a törvényjavaslat segíteni fog azoknak a felpereseknek is, akik a nácik által a családjuktól ellopott műkincsek visszaszolgáltatását kérik. Bár a jogszabály előrelépést jelent a múzeumok számára, Schneider szerint a nácik által ellopott műkincsek nagy része még mindig magánkézben van. 

(Borítókép: A New York-i 9/11-i Tribute Múzeum épülete 2022. augusztus 18-án. Fotó: Stephanie Keith/Getty Images)

Rovatok