Index Vakbarát Hírportál

Kényszerpihenőre küldheti a BTS fiúbandát a sorkatonaság

2022. szeptember 2., péntek 13:16

Még mindig nem született döntés, hogy a nemzetközi toplistákat vezető dél-koreai fiúbanda, a BTS tagjainak is teljesíteni kell-e a kötelező katonai szolgálatot. Jelenleg egy felmérést terveznek, hogy megnézzék, mi a közmegítélés a témában.

Felmérést készítenének Dél-Koreában, hogy a BTS fiúbanda tagjainak is teljesíteni kell-e a kötelező katonai szolgálatot, írta meg a The Guardian. Törvényi előírás szerint az összes fizikálisan alkalmas férfinak 18–21 hónapnyi sorkatonaságot kell letöltenie, ezzel felkészítve a lakókat a lehetséges észak-koreai fenyegetésre. Ennek ellenére nem példa nélküli, hogy sportolókat és zenészeket felmentsenek a teljesítési kötelezettség alól, amennyiben olyan nemzetközi eredményt érnek el,

amely emeli Dél-Korea közmegítélését és ágazaton belüli helyzetét a világban.

A fiúbanda ügye, mely a K-pop műfaját egy nemzetközileg is elismert és közkedvelt irányzattá tette, már egy ideje kérdés az államvezetés és az ottani zenei piac körében. Lee Jong-sup védelmi miniszter felszólította a törvényhozókat, hogy a helyzet megoldására hozzanak létre egy felmérést gyorsított eljárásban.

Minek és kinek?

A folyamattal kapcsolatban két kérdés azonban élesen felmerül. Egyfelől, hogy pontosan kikkel kéne kitöltetni a kérdőívet, valamint hogy melyik szervezet képviselői állítsák ezt össze, és bonyolítsák le. Míg az állam katonai vezetésének az volna az előnyös, ha a fiúbanda tagjai is végigcsinálnák a kötelező sorkatonaságot, addig a zenei képviseletek irányadóinak épp az ellenkezője, tekintve, hogy a zenekar az ország egyik legnagyobb bevételt generáló, művészeti exportcikke.

Jelenleg arra a megállapodásra jutottak, hogy a felmérést egy független szervezet kell lebonyolítsa, ami sem a politikai vezetés, sem a művészeti ipar döntéshozóinak befolyása alá nem tartozik. Ettől függetlenül, a minisztérium álláspontja szerint

a kérdőív csupán egy szegmense lesz a végső döntést befolyásoló tényezőknek.

Idén már készítettek egy privát felmérést a témában, ahol a megkérdezettek 60 százaléka támogatta a BTS tagjainak felmentését a katonai szolgálat alól. Ezzel szemben egy hasonló privát felmérés még 2020-ban nagyjából fele-fele arányra hozta ki a mentességet támogatók és ellenzők számát.

Mindenesetre a vezetésnek nem maradt túl sok ideje a döntésre, ugyanis a jogszabály szerint nem lehet 30 éves kornál tovább halogatni a szolgálat teljesítését, a zenekar egyik tagja, Jin pedig decemberben tölti be a harmincat.

Rovatok