Index Vakbarát Hírportál

Kevesen tudják, mi történik az erdő mélyén

2022. szeptember 5., hétfő 14:11

Farkas Kornél még nagyon fiatal, mégis irigylésre méltó ambícióval rendelkezik. Beleszeretett a vad- és természetfotózásba, és azért, hogy képeit a lehető legtöbben láthassák, képes mindent megszervezni, eltervezni és lemenedzselni. Most Szentendre egyik legnagyobb fesztiválján nyílt kiállítása, ami még pár napig megtekinthető.

Augusztus utolsó hétvégéjén rendezték meg Szentendre legnagyobb fesztiválját, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál és Borkorzó eseményét, ahol a 14 éves Farkas Kornél természetfotós is bemutatta Felfedezhető csodák II. címmel a fotókiállítását. A tárlat augusztus 26-án nyitott, ám még szeptember 9-ig megtekinthető a Dunaparti Művelődési Ház udvarán.

Kornél 14 éves elhivatott vad- és természetfotós. Két évvel ezelőtt már volt egy kiállítása Szentendrén, méghozzá a Szentendrei P'Art moziban. Az azóta eltelt időben még többet fotózott, még többet tapasztalt, és saját stílusa is sokkal jobban kirajzolódik a fotókon. A képi világa inkább az apró részletekre, pillanatokra fókuszál.

Kornél 10 évesen kezdett el fotózni, eleinte a városban bóklászva próbálkozott, és bár már akkor látszott, hogy van szeme a fotózáshoz, egyre többet kezdett a természetben fényképezni. Van, hogy órákat vár azért, hogy egy tovatűnő pillanatot konzerváljon a végtelennek.

A nap első sugarai eltalálják arcomat, miközben ezerféle hangtól hangos az erdő. A virágzó vadvirágok illatával telített levegőt szippantom be, a gumicsizmámat harmatcseppek mossák, és vállamon a fényképezőgéppel sétálok a végtelenbe, ahol őzek, nyulak, fácánok ugrálnak át előttem. Ezt az életérzést szeretném másoknak is megmutatni a fotóim segítségével

– mondja a 14 éves fiú, aki ezt a romantikus hangulatot valóban visszaadja fényképein.

Korábban már írtunk Kornélról, aki 12 évesen is tudta, hogy a mai világban nem elég egy dologban tehetségesnek lenni. Ha érvényesülni szeretnénk, el kell sajátítani egészen más készségeket is. Ennél a kiállításnál sem riadt vissza a feladatoktól. Mindent ő szervezett, tervezett és menedzselt.

Megtanultam, hogyan kell plakátot, szórólapot tervezni, hogyan kell nyomdakésszé alakítani egy fotót, mi a titka egy jó sajtóközleménynek, hogyan kell beállítani egy Facebook-hirdetést, és egy kicsit a cateringbe is belekóstolhattam. Ezeken felül sok kapcsolatra is szert tehettem.

Körbevesz minket a természet, ám talán pont azért, mert körülöttünk van, és nem benne élünk, már nem ismerjük az apró titkait. Kornél ezt felismerte, és ezeknek a rejtett pillanatoknak a vadászatára szánta el magát.

Lehet szó egy 3 mm-es parányról, egy öreg gímszarvas bikáról, vagy egy ködbe burkolózott hegycsúcsról, mind-mind olyan pillanat, amit az »átlagember« nem ismer. A természet az, ami körülvesz minket, mégis nagyon kevesen tudnak arról, mik is történnek az erdők mélyén vagy messzi alföldi tájakon, a küldetésem ezeket bemutatni a fotóimon keresztül.

(Borítókép: Farkas Kornél. Fotó:  Deim Balázs)

Rovatok