Index Vakbarát Hírportál

Elítéltek öt kínai mesekönyvírót, „lázító” meséik vannak

2022. szeptember 7., szerda 17:25

Egy hongkongi bíró bűnösnek talált öt logopédust lázító gyermekkönyvek kiadásában. Két év börtönre számíthatnak a szerzők, akiket felbujtással vádoltak.

Könyveiket – amelyek birkákról szólnak, amelyek a farkasokat próbálnak a falujukból visszatartani – a hatóságok úgy értelmezték, hogy nyíltan politikai üzenetet hordoznak. A két hónapos tárgyalás után a kormány által kiválasztott nemzetbiztonsági bíró szerint a „lázító szándék” egyértelmű volt.

2020-ban Kína új nemzetbiztonsági törvényt vezetett be, amivel az írók elítélésén túl számos ehhez hasonló esetben szorította vissza a polgári szabadságjogokat. Peking szerint a törvényre azért van szükség, hogy általa fenntartsa a stabilitást és a biztonságot, de a kritikusok szerint a törvény célja a másként gondolkodók eltiprása – írja a BBC.

A törvény megkönnyíti a tüntetők felelősségre vonását, és csökkenti a város általános autonómiáját, miközben növeli Peking befolyását a város politikai és jogi döntéshozatalára.

Demokráciapárti mozgalmat propagáltak

Az öt logopédusból álló csoport, akik egy szakszervezet alapító tagjai voltak, rajzolt elektronikus könyveket készítettek, amelyeket egyesek úgy értelmeztek, hogy a hongkongi demokráciapárti mozgalmat próbálják ismertetni a gyerekekkel.

A felbujtó szándék nem pusztán a szavakból, hanem a tiltott hatású szavakból fakad, amelyek célja, hogy a gyermekek tudatára hassanak

– írta ítéletében Kwok Wai-kin bíró. Azt mondta, hogy a gyermek olvasók a mesék alapján azt hihetik, hogy a kínai hatóságok azzal a „gonosz szándékkal” érkeznek Hongkongba, hogy tönkre tegyék a város lakóinak életét.

Két évet is kaphatnak

Lai Man-ling, Melody Yeug, Sidney Ng, Samuel Chan és Fong Tsz-ho, akik már több mint egy évet töltöttek börtönben az ítéletre várva, a következő napokban kapják meg az ítéletet. A 25 és 28 év közötti írók magukat ártatlannak vallották, de akár két év börtönbüntetésre is számíthatnak.

„A mai Hongkongban már azért is börtönbe kerülhetsz, ha farkasokat és bárányokat ábrázoló gyermekkönyveket adsz ki. Ezek az ítéletek abszurd példái az emberi jogok eltiprásának” – mondta Gwen Lee, az Amnesty International jogvédő szervezet munkatársa.

A csoportot egy gyarmati korszakból származó lázítási törvény alapján vádolták meg, amelyet a közelmúltig ritkán alkalmaztak az ügyészek. Szintén szerdán letartóztatták a hongkongi újságíró szakszervezet vezetőjét, alig néhány héttel azelőtt, hogy elhagyta volna a várost, hogy ösztöndíjjal dolgozzon az Oxfordi Egyetemen.

(Borítókép: Anthony Kwan / Getty Images)

Rovatok