Index Vakbarát Hírportál

A Thor színésze váltja Kevin Spacey-t a tatárjárásról szóló filmben

2022. szeptember 9., péntek 16:22

Egy északír színész, Ray Stevenson lesz az 1242 – A nyugat kapujában című film főgonosza, Cesareani. Stevenson azt követően került a film alkotóinak látókörébe, hogy a brit ügyészség 2022. május 26-án három férfi elleni szexuális zaklatás miatt vádat emelt Kevin Spacey ellen, így a forgatás megkezdésének biztonsága érdekében a produkciónak meg kellett válnia az amerikai színésztől.

Már a plakátok is elkészültek, amelyen az 1242 – A nyugat kapujában című film szereplői között nem Kevin Spacey feszít pápai küldöttként, hanem Ray Stevenson. Az Észak-Írországban született színész nem ismeretlen a magyar nézők előtt: a Marvel-moziuniverzumban ő Volstagg, vagyis a Thor-saga egyik harcosa az istenek birodalmában, de szerepelt az Éli könyvében (Redridge), láthattuk Portoszként A három testőrben (2011), ő Tűzbogár a G.I. Joe: Megtorlás című 2013-as moziban, Titus Pullo a Róma című sorozatban, valamint a Fekete vitorlák című sorozatban ő Feketeszakáll.

Arról először idén májusban olvashattunk, hogy összeállt az 1242 – A nyugat kapujában című film főbb szereplőinek listája – akkor még nem volt száz százalék, hogy ki alakítja Batu kánt, az Arany Horda első fejedelmét.

A film készítői ezt követően Mongóliába utaztak, és ma már tudható, hogy erre a szerepre Bold Choimbolt kérték fel. Neki lényegében ez lesz az első komoly filmszerepe, de 2012-ben már címszerepet alakított a Bogdo kán című mongol filmben. 

Lesz képregény is

Az 1242 – A nyugat kapujában című filmet 2022. szeptember 8-án a Toronto International Film Festivalon (TIFF) kezdték el értékesíteni. Érdekesség, hogy a filmhez az a Németh Levente grafikus készített látványelemeket, plakátokat, akinek 2022. szeptember 16-án kiállítása nyílik (Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ), azon a film anyagából is láthatók lesznek látványelemek.

További érdekesség, hogy a filmhez kapcsolódóan képregény is készül, ennek első része 1241 címmel már elérhető lesz.

Az 1242 – A nyugat kapujában című film az első magyar–mongol–ausztrál–angol koprodukció a brit Chelsea Pictures, az ausztrál Gallipong Entertainment, a mongol Semoon Studio, továbbá a Foresight Media, The Backlot Studios, a Zarva 360 és a Mongol Costumes közreműködésével. Vezető producere Sipos Kornél és Iski Csaba, brit és ausztrál koproducere Bill Chamberlain és Carlos Alperin. 

A filmet Soós Péter rendezi, akinek munkáit a nézők már ismerhetik a Tűzvonalból, a Jóban Rosszban napi sorozatból, valamint a Hacktionből.

Az 1242 – A nyugat kapujában című film forgatásának kezdete 2022. november 9. Főbb szerepekben látható lesz Christopher Lambert, Eric Roberts, Neil Stuke, Genevieve Florence, Jeremy Neumark. A magyar színészek közül Mártay László alakítja IV. Béla királyt, Kangart pedig Stohl András. A film narrátora Michael Ironside.

(Borítókép: Ray Stevenson. Fotó: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images)

Rovatok