Index Vakbarát Hírportál

Csókay András és Eperjes Károly is előadást tart

2022. szeptember 12., hétfő 08:34

Zarándoknapot szervez az alsóbodoki Isten Szolgája Esterházy János Zarándokközpont 2022. szeptember 16–17-én a 65 évvel ezelőtt elhunyt Esterházy János végső nyugalomra helyezésének 5. évfordulóján. A rendezvényen dr. Csókay András orvos és Eperjes Károly színművész mondja el, hogy szerintük mit üzen Esterházy János a mának.

Az öt évvel ezelőtt felszentelt Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont a felvidéki magyarság fontos lelki központjává vált, melynek köszönhetően egyre többen megismerik Esterházy János szolgáló, önfeláldozó és ellenségeiért imádkozó szeretetének reánk bízott példáját – írja a zarándokközpont a meghívójában, amelyben lelki együttlétre és feltöltődésre invitálják az érdeklődőket.

Esterházy János szülőföldi nyughelyén, Zoboralján mindannyian otthon lehetünk, hisz ő értünk élt, s a mi jövőnkért, megmaradásunkért vállalta a szenvedés keresztjét – írják. Reánk hagyott lelki örökségének otthonában mindenkinek helye van, aki egyénileg, családjával vagy közösségével érkezik Alsóbodokra. Az idén, végakarata teljesülésének jubileumi 5. évfordulóján, Esterházy János nagycsaládjaként szeretnék megtartani a találkozót, ahol helye van a közös elmélkedésnek és imádságnak, de a közös étkezésnek és a testvéri beszélgetéseknek is. Ahol osztozhatunk egymás gondjában, örömében, bánatában.

Zsebkendőnyi föld

A szeptember 17-i Esterházy Zarándoknapra érkező testvérektől ezúttal is szívesen fogadják a magukkal hozott kéréseket, imaszándékokat, adományokat, beleértve településük koszorúját vagy földadományát is.

Kérik, hogy a földadományt tartalmazó zsebkendőnyi vászonzacskót jelöljék meg a település nevével, címerével

és az érkezésük után a szabadtéri oltár előtt adják át a szervezőknek. A megszentelt földadományokat a szentmise után, a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolna sziklasírjában, Esterházy János urnafülkéjében helyezik el.

2022. szeptember 16-án, pénteken a zarándokmise után Esterházy János portrékiállítás nyílik, majd sor kerül az Eltörölhetetlen történet című lengyel Esterházy-dokumentumfilm bemutatójára, amelyet beszélgetés követ. Másnap elindul a II. Esterházy János gyalogos zarándoklat Bábindalról Alsóbodokra, kora délután pedig dr. Csókay András orvos és Eperjes Károly színművész mondja el, hogy szerintük mit üzen Esterházy János a mának. A programot este az Esterházy oratórium zárja a Szent Efrém Férfikar előadásában.

A zarándoknap védnöke Mons. Ďurčo Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye püspöki helynöke.

Rovatok