Index Vakbarát Hírportál

Ha nem látta moziban A Gyűrűk Urát, most pótolhatja az élményt

2022. szeptember 22., csütörtök 10:37

A kultikus trilógia visszatér a szélesvászonra, méghozzá nem is akárhogy.

Húsz évvel ezelőtt mozikba került korunk egyik legnagyobb alkotásának első része, A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége. Akkoriban még nem sokan olvasták J. R. R. Tolkien lenyűgöző regénysorozatát, így sokaknak sokként hatot az első kirándulás Középföldén, de annyi biztos, hogy akik ellátogattak a Megyébe, körülnéztek Völgyzugolyban, lemerészkedtek Mória sötét tárnáiba, túlélték a Holt-lápot, és nem mérgezte meg őket örökre Mordor, biztosan visszavágynak a tündék, törpök, hobbitok, emberek és persze trollok, orkok, entek által lakott vidékre.

Ám akik valamiért csak évekkel később találkoztak Peter Jackson alkotásával, biztosan bánják, hogy nem moziban, hatalmas vásznon láthatták először a filmeket.

Ezt az élményt viszont októberben pótolni lehet, vagy csak hódolhatunk a jóleső nosztalgiának.

Ugyanis három budapesti mozi (Cinema Mom, a Pólus Mozi és a GoBuda Mozi) műsorra tűzte korunk egyik kultikus fantasytrilógiáját, méghozzá digitálisan felújított, 4K-s bővített változatban. Ebből logikusan következik, hogy az amúgy sem rövid filmek bővített változata miatt közel négy órát vesz igénybe a vetítés, így olyan élményben lehet részünk, ami legutóbb talán pont a filmek eredeti megjelenése környékén volt divatban: a filmek szünettel mennek majd.

Más lett a világ

A feléledő Gyűrűk Ura-láz persze nem a semmiből jött. Szeptember 1-én debütált az Amazonon futó A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi sorozat, ami bár sztorijában és színészi játékát tekintve egy gyalázat, látványában lenyűgöző. Nem csoda, hogy sokan szeretnének újra ellátogatni Középföldére, csak, ha választani lehet, inkább egy olyan produkcióval, ami a maga módján Tolkien-hű, és nem tehetségtelen színészekkel van teletűzdelve.

A filmeket mindhárom mozi ugyanolyan elosztásban tűzi műsorra: A gyűrű szövetségét október 6. és 12. között játsszák, október 13. és 19. között vetítik A két torony című filmet, A király visszatért pedig október 20. és 26. között nézhetjük meg.

A rendhagyó vetítésekhez egy közös beharangozót is összedobtak, így aki szeretne azonnal hangulatba jönni, az most másfél perc alatt megteheti.

A filmeket szinkronos változatban vetítik, illetve a Mom Moziban felirattal, és bár az utóbbira buzdítanánk a filmkedvelő közönséget, azért azt el kell ismerni, hogy A Gyűrűk Ura-filmek kivételesen jó magyar hangokkal láttak napvilágot, gondoljunk csak a tragikus körülmények között elhunyt, csodálatos színészünk, Selmeczi Roland hangjára, aki Viggo Mortensent még inkább sejtelmessé varázsolta Aragornként.

A hatalom gyűrűi közben félúthoz érkezett, még négy rész van hátra az első évadból, így az október tényleg Középföldéről fog szólni a fantasyrajongók körében.

(Borítókép: Ian McKellen és Elijah Wood A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége című filmben. Fotó: New Line / WireImage)

Rovatok