Index Vakbarát Hírportál

Kétmillió forintnál is többet fizettek Mária Terézia lovagi adományleveléért egy árverésen

2022. szeptember 26., hétfő 14:50

A néha Mária Terézia császárnő aláírása is szerepel azon a dokumentumon, amelyet vasárnap több mint 2 millió forintért szereztek meg egy könyvaukción. A lovagi adománylevél 22 oldalas, és 500 ezer forintos kikiáltási árról érte el a végső összeget.

Több mint 2 millió forintnak megfelelő összegért kelt el Mária Terézia 1760-ban készült, 22 oldalas lovagi adománylevele egy vasárnap esti online könyvaukción – közölték a szervezők az MTI-vel.

A lovagi címet adományozó dokumentum 500 ezer forint kikiáltási árról érte el a 2,010 millió forintos leütést. A cím birtokosa egy Ignatz Welsch von Welschenau pénzügyi hivatalnok volt, aki a lovagi címet 28 éves szolgálatáért kapta.

Az 1760-as évből származó okmányt a császárnő saját aláírásával és egy vörös pecsétviaszba nyomott, 13,2 centiméteres függőpecséttel hitelesítette, majd egy tölgyfa tokban, aranyozott zsinórozással adták át tulajdonosának.

A pergamenlapokra írt dokumentumot Mária Terézia királynő mellett az udvari kancellária vezetője, a külügyekért felelős államkancellária államtitkára és az udvari kancellária tanácsosa is aláírta.

A legtöbben, 266-an Móra Ferenc Szegedi tulipántos láda című, kétkötetes alkotására licitálták. A vászonkötésű könyv színes, népi motívumokkal díszített fedeles kiadói ládában 590 ezer forintért került új tulajdonosához.

Rovatok