Index Vakbarát Hírportál

Üzentek a színészek: Nem a jelen valódi cenzorainak vagy a rendszernek intett be

2022. szeptember 26., hétfő 18:30

Huszonöt Junior Prima díjas művész állt ki a díj becsülete és a szakmai érdekek védelmében azzal, hogy közösen nyílt levelet fogalmaztak meg. A levelet az Index munkatársainak is eljuttatták. A levél azért készült, mert a múlt héten Vilmányi Benett színész visszautasította a Junior Prima díj színház-, film- és táncművészet kategóriájában neki ítélt díjat.

Vilmányi Benett egy hete azzal indokolta a díj visszautasítását, hogy a ceremónia előtt a szervezők megkérték, hogy beszédében lehetőleg ne politizáljon, ám ezzel ő nem értett egyet, mondván: színház és politika összetartozik.

A huszonöt művész nyílt levelét – kérésükre – változtatás nélkül közöljük:

A díjat banki szponzorációval ítéli oda egy szakmai zsűri a 30 év alatti tehetségeknek, a korábbi díjazottak és rangos művészek ajánlásainak figyelembevételével. A kuratórium kérésére minden évben, rövid indoklás keretében felterjeszthetjük azokat a pályatársainkat, akiket érdemesnek találunk az elismerésre, így próbálva támogatni fiatalabb kollégáinkat, hogy a széleskörű megbecsültség mellett, nem kevés pénzben is részesüljenek. A felterjesztett neveket a zsűri minden alkalommal megvitatja és hosszas mérlegelés után születik döntés a jelöltekről. A zsűri tagjait tekintve, semmi esetre sem feltételezhetünk egyöntetű elfogultságot. A Junior Prima díj elnyerésének nem feltétele a politikai hovatartozás, az elbírálás módja pedig egyértelműen törekszik arra, hogy demokratikus legyen.

Az ünnepség előtt a szervezők részéről megfogalmazott kérés, miszerint a nyertesek köszönő beszédeikben lehetőleg tartsák tiszteletben a díj függetlenségét, pusztán azért hangzott el, hogy a díj megőrizhesse szakmai hitelességét és méltósága sértetlen maradjon. Ebben a közegben kardot rántani indokolatlan és felesleges. Az üzenet félrement, a kollégánk pedig cselekedett, ahogy jónak látta. Úgy gondoljuk, ezzel a döntésével nem a jelen valódi cenzorainak vagy a rendszernek intett be, hanem azoknak a színészeknek, akik leadták rá a voksukat, azoknak a zsűritagoknak, akik lobbiztak érte és azoknak a fiatal alkotóknak, akik szintén megkaphatták volna ezt a díjat és boldogan átvették volna. Nagyon sajnáljuk, ami történt és bízunk benne, hogy ez az eset nem veszélyezteti a díj presztízsét!

Végezetül szeretnénk hangsúlyozni, hogy mi is elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak, tiszteljük a bátor és egyenes kiállást, de nem érezzük hősiesnek, ha valaki ellenséget kiált egy olyan helyen, ahol barátok veszik körül.

Az aláírók névsora: Ötvös András, Gubik Petra, Tenki Réka, Pálos Hanna, Vecsei H. Miklós, Gyöngyösi Zoltán, Barta Ágnes, Koltai-Nagy Balázs, Benedek Dániel, Rujder Vivien, Szabó Sebestyén László, Lábodi Ádám, Petrik Andrea, Trokán Anna, Trokán Nóra, Orth Péter, Pallag Márton, Zoltán Áron, Patkós Márton, Székely Szilveszter, Mentes Júlia, Eke Angéla, Jordán Adél, Pálmai Anna, Tasnádi Bence

Reagálás a közösségi oldalon

A nyílt levél megfogalmazását követően Vecsei H. Miklós a közösségi oldalán meg is indokolta, miért írta alá a levelet. Mint fogalmazott: 

Korábbi Junior Prima-díjas kollégánk felkérésének eleget téve aláírtam egy nyílt levelet, amelynek tartalmával egyetértek. Ez a díj az egyik utolsó volt, amit politikamentesen kaphattunk meg a szakma nagyjaitól. Ezért is volt kár ezt politikai helyzetbe keverni, ami véleményem szerint nem Benett hibája volt. Az, hogy nem volt ideje átgondolni, hogy mit is lehetne tenni egy ilyen helyzetben, és ezzel talán a jelenlevő díjazottakat hozta kellemetlen helyzetbe, nem róható föl neki.

A színművész azt is írta:

Ha valaki, hát én tudom, milyen hirtelen indulattal cselekedni, ha az ember igazságtalanságot érez (pl. Dés-ügy). Ugyanezért nem vettem át Novák Katalintól a Fiatalokért-díjat. Pontosabban azt kértem, hogy hadd beszélgessek vele előtte a FreeSzfe-ügy kapcsán. Azóta sem keresett. A politikai félelmetes szinten átszőtt mindent. Részemről mindkét oldalon. Nem szeretnék vele foglalkozni, és remélem, hogy a mi generációnk változtatni tud majd.

Vecsei H. Miklós kitért arra is, hogy nem ért egyet Vilmányi Benett azon kijelentésével, hogy a művészet és a politika feltétlenül összetartozik, s hogy nem akarta „megbántani Benettet, sem azokat, akiknek reménykeltő volt az ő gesztusa, sőt megértem az indulatait és a tehetetlenséget, ugyanakkor az aláíró kollégák és barátok szándékát is értem, miszerint depolitizálva szeretnék tartani ezt a díjat.”

 (Borítókép: Vilmányi Benett. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI )

Rovatok