Index Vakbarát Hírportál

Adolph Zukor-díjat kapott a magyar animációsfilm-rendező

2022. október 3., hétfő 19:52

A Magyar Hollywood Tanács Adolph Zukor örökségének ápolásáért, kimagasló szakmai tevékenységéért, a filmszakmában elért eredményeiért, a magyar film nemzetközi hírnevének öregbítéséért Adolph Zukor-díjat adományozott Csupó Gábor ötszörös Emmy-díjas filmrendezőnek.

Az elmúlt öt évben többek között Andy Vajna, Koltai Róbert, Káel Csaba, Bodrogi Gyula, Herendi Gábor, Piroch Gábor, Szabó István, Deák Kristóf, Rófusz Ferenc, Presser Gábor, Szakcsi Lakatos Béla, L. Simon László kapta meg az Adolph Zukor-díjat.

Az Origó Filmstúdióban tartott ünnepségen Bokor Balázs elnök hangsúlyozta, Csupó régtől fogva érzi annak a küldetésnek a fontosságát, hogy őrizzük meg a hollywoodi magyarok emlékét, és minél több emberrel ismertessük meg ezt az örökséget:

Maga Csupó is pontosan ebbe a körbe tartozik, akikre büszkék lehetünk és büszkéknek is kell lennünk.

Bokor megköszönte, hogy Csupó fontos szimbolikus gesztusként a Magyar Hollywood Tanács elnökségének is tagja.

A hollywoodi elődök nyomában 

Jonas Stewart, az Egyesült Államok nagykövetségének tanácsosa a magyar-amerikai filmkapcsolatok hagyományait, Hollywood magyar alapítását emelte ki, és elismeréssel szólt Csupó munkásságáról. Joe Walker Oscar-díjas filmvágó (Dűne) meghatottan ecsetelte, hogy milyen nagy jelentőségűek voltak Csupó alkotásai az animáció történetében. Fekszi Márta, az Origó cégvezetője, az esemény háziasszonya pedig örömmel üdvözölte Csupót 70. születésnapja alkalmából.

A Zukor-díjat Bokor Balázs elnök és Vécsi István, Adolph Zukor szülőfalujának, Ricsének polgármestere adta át.

Csupó Gábor válaszában örömét fejezte ki, és hangsúlyozta, hogy a nagy hollywoodi elődök nyomában járni mindig megtiszteltetés. Jelezte, hogy amennyiben teheti, részt vesz az Adolph Zukor születésének 150. évfordulóján a bodrogközi Ricsén esedékes emlékházavatáson.

A magyar animációsfilm-rendező négy nappal ezelőtt a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést is megkapta.

Rovatok