Index Vakbarát Hírportál

Keller András tudja, mi építi az ember szellemét, s teszi ezáltal gazdaggá az életét

2022. október 4., kedd 13:53

„A zene együttműködésre, elfogadásra, kitartásra, becsületre, rengeteg alapvető emberi értékre, érzelmi gazdagságra nevel” – mondta Keller András hegedűművész és karmester, a Concerto Budapest szimfonikus zenekar zeneigazgatója és a világhírű Keller Quartet alapítója, miután kiderült, hogy a magyar és nemzetközi kulturális élet kiemelkedő szereplőjeként Prima-díjasként a Prima Primissima Díj jelöltjévé vált.

Keller András a magyar zeneművészet kategóriában nyerte el a rangos kitüntetést. A Prima Primissima évről évre példaképként állítja a társadalom elé azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára.

Keller András szerint 

Nehezen megfogható, hogy a zenével mit adhatunk az embereknek, hiszen vannak ennél sokkal kézzelfoghatóbb »segítő« foglalkozások. Mégis, az emberi testnek lelki táplálékra is szüksége van.

Enélkül élni nem lehet

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar zeneigazgatója Kodály Zoltántól idéz, aki megfogalmazta, hogy „A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.”

Az immár Prima-díjas, Kossuth-díjas, Liszt-díjas és Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész és karmester szavai szerint a klasszikus zene építi az ember szellemét, ezáltal gazdaggá teszi az életét. Mint mondja, célja az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy „ha érzelmileg intelligensebbé tudjuk tenni az elkövetkező nemzedéket, akkor megalapozhatjuk az ország jövőjét”.

A díjazottak 2022. december 2-án vehetik át elismeréseiket a Müpában.

(Borítókép: Keller András / Fotó: Emmer László)

Rovatok