Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa új dokumentumfilmben szerepel

2022. október 5., szerda 12:08

Ferenc pápa szerepel az éghajlatváltozásról és a környezetvédelemről szóló dokumentumfilmben, amelyet kedden mutattak be a Vatikánban.

A levél című film, amely október 4-től ingyenesen megtekinthető a YouTube Originals oldalon, egy klímaaktivistát, egy őslakos vezetőt, egy klímamenekültet és házas tengerbiológusokat követ nyomon, akik a világ különböző pontjairól utaznak a Vatikánba, hogy beszéljenek Ferenc pápával.

Ferenc pápa legutóbb a környezet védelmében felszólította a fiatalokat, hogy kevesebb húst egyenek, mert a világ bizonyos részeit javítanák ezzel.

Az új film a Ferenc pápával való találkozóról készült videót, valamint eddig soha nem látott felvételeket is mutat a pápa 2013. március 19-i beiktatásáról – írja az Aciafrica.

A dokumentumfilm címét az enciklika szó ihlette, amelyet bizonyos pápai üzenetekre használnak, és szó szerint körlevelet jelent. A cím Ferenc pápa 2015-ös, Laudato si’ című enciklikájára utal.

Csatlakozott a Vatikán a párizsi klímaegyezményhez

Raniero Cantalamessa OFM-bíboros, pápai házfőnök is megjelenik A levélben, hogy Ferenc pápa környezetvédelemről szóló enciklikájának ferences gyökereiről beszéljen. A film világpremierjére október 4-én, Assisi Szent Ferenc ünnepén került sor a Vatikán új zsinati termében.

Október 4-én a Szentszék hivatalosan is csatlakozott a 2015-ös párizsi klímaegyezményhez.

A film írója és rendezője, Nicolas Brown elmondta, hogy a dokumentumfilm készítése során „ki kellett lépnünk a buborékunkból, és találkoznunk kellett egymással a bolygónkon. Ezek a hangok nagyrészt azért fontosak, mert azok nézőpontjait képviselik, akik a legtöbbet szenvednek.”

A film alanyai Cacique Odair „Dadá főnök”, a brazíliai Amazonas esőerdőben élő Borarí nép Novo Lugar közösségének őslakos vezetője; Ridhima Pandey, egy fiatal indiai klímaaktivista; Arouna Kandé, egy szenegáli klímamenekült; valamint Robin Martin és Greg Asner, Hawaiin élő tengerbiológusok.

(Borítókép: Ferenc pápa elfoglalja helyét, amikor megérkezik a heti általános audienciára 2022. október 5-én a vatikáni Szent Péter térre. Fotó:  Alberto PIZZOLI / AFP)

Rovatok