Index Vakbarát Hírportál

Toldi Miklós simán veri Pókembert, mert ő magyar hős

2022. október 8., szombat 10:09

Október közepétől már a mozikban látható a Toldi. Arany János elbeszélő költeményéből Jankovics Marcell készített egész estés animációs filmet. A Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező tavaly, 2021. május 29-én meghalt. A Toldiról, Jankovics Marcellhez fűződő fél évszázados kapcsolatáról a Balázs Béla-díjas, Príma Primissima díjas Mikulás Ferenc producerrel, a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Hamarosan a mozikba kerül a Toldi, az egész estés animációs alkotás, amelyen Jankovics Marcell halála előtt is teljes szívvel és lelkesedéssel dolgozott, ám művének bemutatóját már nem érte meg.

Ez az a rajzfilm, amire Jankovics Marcell is azt mondta, hogy ezt már nem ő, hanem „mi készítettük″. A mester ezzel arra utalt, és ezt már Mikulás Ferenctől tudjuk, mert elmeséli az arútluK című podcastműsorunkban, hogy az animációs filmek ma már nem úgy készülnek, ahogyan Jankovics Marcell egész életében dolgozott.

A történet régi, a technológia új

Vagyis Kecskeméten felnőtt egy új animátorgeneráció, melynek tagjai ismerik és megtanulták mindazt, amit Jankovics Marcell is tudott, ehhez hozzáadták saját kreativitásukat, a technológiai fejlődésnek köszönhetően pedig a papíralapú rajzolást felváltotta a modern, számítógépes programalapú animáció.

Mikulás Ferenc azt is elmondja, hogy Arany János elbeszélő költeményét nem lehetetett egy az egyben animációra ültetni, és ennek az is oka, hogy Jankovics Marcell fantázia- és látványvilága meghaladja a történet szimpla leképezését, éppen ezért az eredeti szövegből elhagytak olyan részeket, amelyek az animáció formanyelvén gazdagon és látványosan mutatják meg azt, amit – jobb esetben – minden iskolás és felnőtt kívülről tud. 

Vagyis amikor a kopár szík sarja a napmelegtől ég, azt nem feltétlenül kell külön narrálni, hiszen ez vizuálisan jól és kifejezetten szépen is megjeleníthető.

Arany János amúgy szerepel a Toldiban, ő kapta a narrátor szerepét, és a Toldi érdekessége még az is, hogy az összes szereplő – még Arany János is – egyetlen színész, Széles Tamás hangján szólal meg. Mikulás Ferenc azt mondja, hogy ilyen teljesítményre a színészek közül is csak kevesen képesek. Egyébként ilyen volt Szabó Gyula, aki nélkül a Magyar népmesék sorozat ma már nehezen volna elképzelhető.

A podcastból kiderül az is, hogy

S hogy mennyire fontos érték a magyar animáció, a kecskeméti stúdió munkája, mi sem bizonyítja jobban, hogy a szurkolók már a sporteseményeken is a Magyar népmesék dallamát lalázzák. 

A magyar animáció idén amúgy is ismét ünnepel: 2022. november 18-a és 20-a között 9. alkalommal szervezik meg az Országos Rajzfilmünnepet. Aki kíváncsi arra, hogy milyen helyszíneken milyen rajzfilmeket láthat, az ide kattintva kedvére böngészhet.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, amelyben Bakos Attilával, a Herself zenekar frontemberével és dalszerzőjével beszélgettünk, az  ide kattintva meghallgathatja.

(Borítókép: Mikulás Ferenc. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok