Index Vakbarát Hírportál

Fekete öves direktor, aki nem hajlandó a színészek zsebében turkálni

2022. október 15., szombat 09:55

Holnap, 2022. október 16-án vasárnap újabb vendég ül a Sunday Brunch asztalához. Őze Áronnal, a dunaújvárosi Bartók Színház igazgatójával Csiby Gergely beszélget – többek között arról, hogy a rezsiköltségek növekedése miatt meghalnak-e a színházak, vagy csak bezárnak. Vagy mindent a feje tetejére kellene állítani?

Úgy alakult, hogy az Index Sunday Brunch műsora ezúttal sok ember életét befolyásoló témát feszeget. Csiby Gergely vendége ezúttal szó szerint fekete öves színházigazgató. Őze Áron színész, rendező, a dunaújvárosi Bartók Színház igazgatója ugyanis az aikido lelkes követője, elszántságát és a küzdősport iránti alázatát pedig az mutatja, hogy már fekete öve van.

Azt nem tudni, hogy mindez előnyt vagy hátrányt jelent-e neki akkor, amikor tárgyalnia kell a következő színházi évad tervezésekor, de a színházművészet iránti elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen. Azt vallja, hogy egy direktornak kutya kötelessége kiállni a színház dolgozóiért, a színészekért, a vendégművészekért, és a nézőkért.

Sunday Brunch - Őze Áron

A Sunday Brunch műsorában a direktor egészen különös kijelentést tesz, amikor azt mondja, hogy 

az energiaválság nem is biztos, hogy árt a színháznak. Ebben már van gyakorlatunk a pandémia miatt.

A rezsidémon mindent megfordít?

A beszélgetésben Őze Áron azt is elárulja, hogy miért gondolja azt, sőt nem csupán gondolja, hiszen a gyakorlat őt igazolja, hogy a Covid-járvány miatti leállás lehetővé teszi a színházak fejlesztését. Azt, hogy hogyan is képzeli el mindezt, a holnapi beszélgetésből kiderül.

Ahogyan az is, hogy meglátása szerint a rezsiköltségek elszabadulása felveti azt a kérdést is, hogy érdemes-e megváltoztatni a színházak nyitvatartási, működési gyakorlatát. Szerinte éppen itt az ideje annak, hogy hozzányúljanak a régi, a különböző költségvetési évekhez kötött évadokhoz, ez ugyanis tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá tenné a színházak működését.

A beszélgetésben szól lesz arról is, hogy

Az őszi évadban, vasárnaponként az Index olvasóinak a már két ismerős műsorvezető, Puskás-Dallos Bogi és Csiby Gergely köszönti a Sunday Brunch nézőit. A Zsiráf Buda asztalánál beszélgetnek vendégeikkel a hétvégéhez illő könnyed vagy éppen nagyon is komoly témákról és történetekről.

Ha valaki lemaradt volna az előző heti adásról, amelyben Csiby Gergely vendége, Geszti Péter azt mondja, hogy a Mi vagyunk a Grund! című dallal nem akart ő semmiféle forradalmat csinálni, a dal azonban önálló életre kelt, az most ide kattintva megnézheti.

(Borítókép: Őze Áron. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok