Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is történelmi emlékhellyé vált Petőfi Sándor szülőháza

2022. október 15., szombat 18:23

Kiskőrös városa a 19. század vége óta ápolja leghíresebb szülötte, Petőfi Sándor kultuszát. A költő életművét bemutató intézményegyüttes legfontosabb épülete, Petőfi szülőháza 2021-ben kapta meg a történelmi emlékhely címet, az ezt jelző sztélét 2022. október 15-én avatták fel.

Még 2021-ben nyilvánították történelmi emlékhellyé Petőfi Sándor szülőházát, amely státusz elnyerése mellé egy díszes oszlopot, úgynevezett sztélét is adományozott a Nemzeti Örökség Intézet Kiskőrös városának. 

A Petőfi-szülőház felterjesztője Krámer Iván történész-magángyűjtő volt, aki a Kossuth Szövetség korábbi elnökeként a monoki Kossuth Emlékház történelmi emlékhellyé nyilvánítására is benyújtotta javaslatát. Idén először fordult elő, hogy a magyar történelem két nagy személyiségének szülőháza egyszerre kapta meg ezt a kitüntető címet.

A szülőház 1958-ban vált műemlékké részben építészeti értékei, részben Petőfi személyéhez való kötődése miatt. Az 1790 körül épült földszintes, nyeregtetős, náddal fedett, jellegzetes kiskunsági házban jelenleg múzeum működik, amely 1880 óta látogatható.

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a Petőfi 200 emlékévben két új állandó tárlatot is bemutat.

A Költőnek szült anyám című kiállítás Petőfi felújított szülőházában helytörténeti kutatásokra alapozva a helyi jellegzetességekre fókuszál, és bemutatja a Petrovics család kiskőrösi tartózkodását, korabeli kapcsolatrendszerét, a gyermek Petőfi keresztelését, annak dokumentumait, tárgyi világát és a keresztszülőket. A tárlat tematikája reflektál az évek óta folyamatosan megjelenő látogatói kérdésekre, észrevételekre. Célja, hogy illeszkedjen a ház jellegéhez, és megmaradjon az épület atmoszférája.

Tárlat a földszinten

Az emlékmúzeum földszinti tereiben 7 év címmel látható a Petőfi 1842–1849 közé eső rövid, 7 éves alkotói időszakát bemutató tárlat. A kiállítás az életműre koncentrál, de a műveken keresztül megjeleníti a kapcsolódó személyiségeket és a történelmi eseményeket is. A kurátor szándéka szerint megjelennek benne a múzeum saját, egyedülálló kortárs képzőművészeti alkotásai is, jelezve Petőfi költészetének aktualitását.

A szülőház kiállítása Dr. Filus Erika múzeumigazgató, az emlékmúzeum új tárlata Kispálné dr. Lucza Ilona, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnökének koncepciója alapján készült.

Az ünnepélyes sztéléavatás és a kiállítások megnyitója a kiskőrösi Petőfi Ünnep kulturális rendezvénysorozaton belül valósult meg. Ezenkívül:

Az eltelt évek során újabb, Petőfi-kultuszhoz kapcsolódó létesítmény nyílt, valamint a szoboráthelyezések miatt újabb Petőfi-vonal-állomások létesültek, ezért 2022-ben a tervezők újragondolták a Petőfi-vonalat. Ezzel 11 állomásos rövid túralehetőség alakult ki a főtéren található, Petőfihez kapcsolódó emlékhelyekből.

Ebből a 11 állomásból alakították ki az új Petőfi-vonalat,

amely egy komplex Várostörténeti Digitális Túraútvonal része is egyben. A városközpontban található 27 történelmi emlékmű, szobor és épület mindegyike mellé információs tábla került, amelyeken az éppen látható emlékhely vagy szobor ismertetője található. Emellett az információs táblákon elhelyezett QR-kód leolvasásával megtekinthető minden emlékhelyről egy 2 perces rövid bemutatófilm, amellyel ismereteket szerezhetünk a városközpont emlékhelyeinek történetéről.

A Várostörténeti Digitális Túraútvonal végigjárása tehát egy 27 állomásos szabadidős programlehetőség, amelyen belül önálló egységként egy 11 állomásos Petőfi-vonal-túralehetőség is elérhető.

Az új túraútvonalhoz elkészült egy túrafüzet is, amelyet a helyi Tourinform-irodában lehet igényelni.

(Borítókép: Csatai Ede)

Rovatok