Index Vakbarát Hírportál

Nyomoznak az Operettszínházban

2022. október 25., kedd 11:47

Bordás Barbara és Kékkovács Mara egy gyerekeknek szóló projekt, a Mutasd magad! kedvéért bújik időről időre álruhába, hogy népszerűsítse a kultúrát a legkisebbek körében is. A két színésznő édesanyaként is fontosnak tartja, hogy azokat a gyerekeket, akik esetleg nehezebben nyílnak meg, a művészet eszközével segítsék, de minden kis és nagyobb iskolást várnak szórakoztató, interaktív előadásaikra és workshopjaikra.

A Mutasd magad! projektet Bordás Barbara és Kékkovács Mara sokéves művészeti és szülői tapasztalata, valamint a barátságuk hívta életre: ez pedig nem más, mint egy művészetpedagógiai eszközökkel, azon belül kiemelten a zenével dolgozó, gyermekeknek szóló, több részből álló komplex foglalkozás. Színházi előadásaik, koncertjeik, egyéni előadó-művészeti munkásságuk mellett feladatuknak tartják a kultúra népszerűsítését a legkisebbek körében is, hiszen a művészet iránti szeretet korán megmutatkozik, és a művészetekben való elmélyülés nemcsak örömöt ad, hanem fejlesztő-megtartó ereje van.

Ismerősi, baráti körünkben is gyakran szembesültünk azzal, hogy nehéz olyan kreatív, teljes odafigyelést kívánó programot találni a gyerekeknek, amit nem feladatként, hanem közös játékként élnek meg, úgy, hogy az közben a személyiségüket is fejleszti. Sokat gondolkodtunk Barbival, hogy a saját szakmánkat miként tudnánk ötvözni a gyerekek világával, így született meg a Mutasd magad! A covid alatt volt időnk kidolgozni a modellt, ami két pillérre épül: a kisebbeknek egy játékos koncertre, a nagyobbaknak pedig egy workshopra

– mondja a projekt születéséről a közleményükben Kékkovács Mara, aki 21 éve a Budapesti Operettszínház tagja.

Harsány és félénk gyerekeket is várnak

„A zene felszabadító erejével, a ritmus megnyugtató szabályszerűségével, a játékok kreativitást serkentő módszereivel komplett fejlesztő foglalkozást hoztunk létre, amelyre elsősorban a 6–10 év közötti kisiskolásokat várjuk. Ők az a korosztály, akik nagyon nyitottak, együttműködőek, de sokuknál fel kell oldani a gátat, ki kell nyitni egy kaput, hogy a személyiségüket jobban megismerjük. Legyen szó harsány vagy félénk kisgyerekről, itt mindenki megtalálja a maga »szerepét«” – magyarázza Bordás Barbara.

A koncert egy nyomozás, ahol ismerős dalok, (egyelőre) ismeretlen mondókák és a ritmus erejével a gyermekek aktív segítsége kell a „nagy ügy” megoldásához, amelynek végső célja a mesék megmentése. Ez komoly feladat, és az első tapasztalatok azt mutatják, a kicsik fogékonyak a közös játékra. A kamaszoknak is szóló workshopokra vendég előadók is érkeznek. A színház rendezői, asszisztensei, fénytervezői, koreográfusai segítik a foglalkozásokat, mások mellett Homonnay Zsolt színész, rendező, Szilárd Katalin súgó, Somfai Péter műszaki igazgató, Tucker András asszisztens és játékmester, valamint Bozsik Yvette rendező, koreográfus.

Az érdeklődő szülők és gyerekek legközelebb október 30-án, a Budapesti Operettszínházban találkozhatnak a Mutasd magad! csapatával egy workshop keretében, amelynek sztárvendége Homonnay Zsolt lesz. November 13-án pedig a Múzeumok Őszi Fesztiválján, a Benczúr Házban koncerteznek a Postamúzeum meghívására.

Rovatok