Index Vakbarát Hírportál

Írók mentettek meg írókat Afganisztánban

2022. október 27., csütörtök 13:02

Svájci írók összefogásával sikerült több afganisztáni írót Svájcba menekíteni a tálib uralom alá került közép-keleti országból.

A német svájci írói egyesülettel együttműködésben 25 ismert svájci szerző – köztük Charles Lewinsky, Sabine Haupt és Lukas Bärfuss – patrónusprogramot indított, amelynek keretében már 40 afgán író érkezett Svájcba a családjával együtt. Kilenc további résztvevő vár még a beutazás pozitív elbírálására  mondta el Daniel Rothenbühler, a német svájci PEN Központ elnöke az SDA svájci hírügynökségnek.

A PEN Központ eredetileg nem akarta nyilvánosságra hozni a programot, mert nem akart ezzel esetleges politikai nehézségeket okozni – tette hozzá Rothenbühler.

A Magyar Távirati Iroda értesülései szerint a patrónusprogramban részt vevő svájci írók konkrét gyakorlati segítséget is nyújtottak afgán kollégáiknak: e-mailben egyeztettek velük a pénzügyi támogatásokról, megszervezték a fogadásukat a repülőtéren. A Woz hetilap értesülése szerint magánszemélyek és alapítványok is támogatták a projektet mintegy 50 ezer svájci frankkal.

Rovatok