Index Vakbarát Hírportál

Böjte Csaba és Csák János elmondja, milyen az élet jó oldala

2022. október 27., csütörtök 18:06

Az élet jó oldala – Értékek keresése az ingatag világban címmel jelent meg Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Csák János politikus-üzletember közösen jegyzett beszélgetős könyve, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten.

A napjainkig hatezer árva gyereknek otthont teremtő, örökké úton lévő, Nobel-békedíjra jelölt szerzetes és a négygyermekes családapa, aki vállalatvezetői és nagyköveti karrier után lett miniszter, az alapvető emberi értékekről, a család, a munka szerepéről, a közélet perspektíváiról, buktatóiról és a mindannyiunkban ott rejlő kiaknázatlan, csodás lehetőségekről elmélkednek, hittel, őszinteséggel, sok derűvel – olvasható az Open Books Kiadó gondozásában megjelent kötet hátlapján.

Halmos Ádám, a kiadó ügyvezetője kiemelte: a kötet arra a kérdésre keresi a választ, hogy vannak-e közös emberi jók, olyan értékek, amelyek nem szétválasztanak, hanem összekötnek.

Böjte Csaba és Csák János négy napon keresztül ült egymásra figyelve, és sorra vette mindazokat a szempontokat, amelyek e kérdések kapcsán megválaszolandók. A kötet a beszélgetések szerkesztett változatát adja közre.

A szerzők nem csupán szavaikkal, hanem jelenlétükkel és gyakran hallgatásaikkal is sokat tettek azért, hogy a könyv valódi utakat mutat egy értékválsággal küzdő világban 

– hangsúlyozta Halmos Ádám, aki köszönetet mondott Csák Annának is, aki a kötet szerkezetének kitalálója, a beszélgetések moderátora volt.

Kire számíthatunk a válságban?

A könyvben az olvasók a szerzők gondolatait Értékeink, Család, Munka, Közélet és Saját magam című fejezetekre tagolva ismerhetik meg.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a könyvbemutatón kiemelte: szükség van ilyen könyvekre. Mint mondta, a válságban az ember elkezd azon gondolkozni, hogy kire számíthat. Erre a válasz: akivel együtt töltött sok időt, akire időt szánt, akit szeret.

„A válság mindenkit töprengésre késztet” – mondta, kiemelve: egy válság soha vissza nem térő alkalom arra, hogy rendezzük a sorainkat.

Böjte Csaba elmondta, régóta ismerik egymást Csák Jánossal, aki részt vesz az idén 30 éves Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkájában is, többször ellátogatott Dévára, sokat beszélgettek, együtt keresve válaszokat kérdésekre, gondokra. Ezt az évekkel ezelőtt elkezdett párbeszédet folytatták négy napon keresztül, így született a könyv.

Minden gondra van jó megoldás

A szerzetes kiemelte: biztos, hogy minden gondra, problémára van jó megoldás, ha a feladatot türelmesen, nyugodtan körbejárjuk, akár segítséget kérünk, akkor megtaláljuk.

A falak nem kívül vannak, legtöbbször belül. Törjük keresztül ezeket a falakat

– fogalmazott az MTI szerint Böjte Csaba, aki a gyerekeket is arra tanítja, rengeteget kell sportolni, tanulni, a talentumot kibontakoztatni, a morális tartást megőrizni. „Problémák lesznek, de ha reménnyel, bizalommal állunk hozzá, meg tudjuk oldani azokat” – tette hozzá. Mint Böjte Csaba elmondta, számára is

izgalmas volt, hogy egy politikus és egy teológus hogyan lát bizonyos kérdéseket, és mennyi átfedés van a válaszaikban.

Az élet jó oldala – Értékek keresése az ingatag világban című könyv csütörtöktől érhető el a könyvesboltokban és a webshopokban.

(Borítókép: Csák János és Böjte Csaba. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok