Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Jerry Lee Lewis

2022. október 28., péntek 19:49 | aznap frissítve

Otthonában hunyt el a rock and roll legendája, Jerry Lee Lewis.

Nyolcvanhét éves korában meghalt az Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard generáció egyik utolsó tagja, a rock and roll egyik úttörője, Jerry Lee Lewis – írja a zenész ügynökére hivatkozva a Variety

Judith, a hetedik felesége ott volt mellette, amikor eltávozott Desoto megyei otthonában, Mississippiben, Memphistől délre. Az utolsó napjaiban azt mondta neki, hogy várja a túlvilágot, megbékélt vele, nem fél tőle

– írta közleményében Zach Farnum, Lewis ügynöke. A zenész igazi showman volt, a zongorát állva, ülve, sőt cipősarkával is püfölte, még arra is volt példa, hogy az előadás végén felgyújtotta. Egészségi állapota az utóbbi években már megromlott, 2019-ben stroke-ot is kapott. Több újság már szerdán beszámolt a zenész halálhíréről, ez azonban téves információnak bizonyult. 

Az amerikai rock and roll legenda Louisiana államban látta meg a napvilágot 1935. szeptember 29-én. Szülei szegény farmerek voltak, ő maga a countrymuzsikán nőtt fel. Apja elzálogosította a földjét, hogy zongorát vehessen fiának, aki egyedül, saját maga tanult meg a hangszeren játszani.

Az egyházi iskolából eltanácsolták, amiért boogie-woogie stílusban adott elő egy vallási himnuszt, de ő nem keseredett el. Felcsapott kocsmai zenésznek, és a születőfélben lévő rock and rollt játszotta: jobb lábát mereven kitámasztotta (ezt a szokást akkor vette fel, amikor törött medencével gyakorolt), bal kezével diktálta a ritmust, a jobbal hozta a dallamot. Végül Memphisben állapodott meg, stúdiózenészként kereste kenyerét.

Az első dalait 1956-ban készítette el, többek között Elvis Presley, Johnny Cash és Carl Perkins közreműködésével: Million Dollar Quartet néven váltak ismertté. 

Az igazi nagy áttörést a következő évben érte el a Whole Lotta Shakin' Goin' On című dalával a Steve Allen Show-ban. Ezután egy darabig hatalmas sikereket ért például a Great Balls of Fire című dalával. A dalok annak ellenére lettek világhírűek, hogy szexuális túlfűtöttségük miatt sok rádió nem volt hajlandó lejátszani őket.

Karrierjében később törés keletkezett, amikor harmadik feleségének a 13 éves unokatestvérét választotta. Ekkor épp Angliában turnézott, de amikor ez kiderült, a felháborodott közönség szó szerint lefütyülte a színpadról három fellépés után haza kellett repülnie, de a botrány követte Amerikába is.

Számai eltűntek az éterből, neve a slágerlistákról, ő maga a nagy koncertekről, gázsija az esténkénti 10 ezer dollárról 250-re apadt. Csak tíz évvel később tudott visszatérni a slágerlistákra, váratlan módon a country műfajában, de idővel a rock and roll hívei is megbocsátottak neki.

Mozgalmas magánélete bővelkedett a hátborzongató fordulatokban. 1970-ben ismét elvált, negyedik felesége tisztázatlan körülmények között a medencéjükbe fulladt, az ötödik 77 nap házasság után drogtúladagolásban hunyt el, két fia is furcsa balesetekben vesztette életét.

Az énekes alkohol- és gyógyszerfüggőséggel küzdött, 1973-ban ittas vezetésért letartóztatták, 1981-ben majdnem meghalt egy perforálódott gyomorfekély miatt. 1976-ban Elvis Presley memphisi otthonának kapujában tartóztatták le merev részegen, kocsijának csomagtartójában egy töltött puskával. Haláláig azt állította, hogy nem megölni akarta az énekest, csak baráti beszélgetést szeretett volna folytatni vele.

1986-ban az elsők között került be a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame-be, hasonlóan Elvis Presley-hez vagy Chuck Berryhez. Jerry Lee Lewisnak összesen negyven albuma jelent meg, a legutolsó 2014-ben. 2012-ben vette el hetedik és egyben utolsó feleségét. Sajtóképviselője szerint Judith a halálos ágyánál is mellette volt.

(Borítókép:  Simon Ritter / Redferns / Getty Images)

Rovatok