Index Vakbarát Hírportál

Kivágatták a „kövér” szót Taylor Swift új klipjéből

2022. október 28., péntek 20:15

Taylor Swift Anti-Hero című dalának videoklipjében evészavarokkal küzdő önmagát ábrázolta, amit az internet népe offenzívnak tartott. Ki kellett vágni az inkrimináló jelenetet, hogy elébe menjenek a további csatáknak.

A szakítós dalok királynője, Taylor Swift egy hete jelentette meg legújabb albumát, a Midnightsot, amely hatalmas sikert aratott a toplistákon. Az albumon szereplő Anti-Hero dalhoz videoklip is készült, azonban a filmecske már kevésbé volt népszerű az audióhoz képest. A dal egy pontján, amikor az énekesnő rááll a szobamérlegre, számadatok helyett a „fat” kifejezés jelenik meg. Míg ez egy emlékkép korábbi, evészavarokkal küzdő önmagáról, az internet népe fellázadt, miszerint a jelenet offenzív.

A Rolling Stone magazin szerint többen úgy vélik, hogy a jelenet csak tovább erősíti azt a képet, miszerint túlsúlyosnak lenni rossz dolog. Emiatt a jelenet ezen snittjét teljesen eltüntették a YouTube-ról és az Apple Music oldaláról.

A Rolling Stone újságírója ezzel összefüggésben nehezményezte, hogy ha a Swift-rajongók képesek a legapróbb rejtett részleteket és utalásokat is kikövetkeztetni egy-egy videóból, akkor miért esik nehezükre megoldani azt az egyszerű képletet, miszerint ez egy negatív élmény az énekesnő emléktárából az evészavaros korszakát idézve.

A 2020-as Miss Americana dokumentumfilmben arról is beszélt Swift, hogy a stylistok és a ruhatervezők hogy felmagasztalták, amikor sovány volt, ez pedig miképp tette tönkre a kapcsolatát az egészséges táplálkozással.

Ugyanolyan volt az étellel kapcsolatos pszichológiai viszonyom, mint bármi mással az életben: ha kaptam egy vállveregetést, akkor úgy ítéltem meg, hogy jól csinálok valamit. Ha büntetést kaptam, akkor pedig úgy, hogy rosszul

– mondta Swift a filmben. „Ha elég vékony vagy, akkor nincs olyan feneked, amit mindenki akar. Ha viszont elég súlyod van, hogy olyan feneked legyen, akkor a hasad nem elég lapos. Az egész kib*szottul lehetetlen” – tette hozzá.

Egészséges vagy disztópikus?

Az amerikai National Organization for Women szerint a 17 éves lányok 78 százaléka elégedetlen a saját testképével, és több mint 20 millió nő szenved valamilyen klinikailag igazolható evészavarral élete során legalább egyszer, amelyen Taylor Swift is átesett.

Nem az énekesnő az egyetlen, aki a tömegnyomás hatására valamilyen személyes élményhez fűződő tartalmat módosított alkotásaiban. Augusztusban Lizzo és Beyoncé is változtatott saját dalszövegeiken különböző aktivisták kritikái nyomán. Az igazi kérdés, hogy a hosszú évek alatt elért állapot, mely szerint az emberek kendőzetlenül beszélhetnek saját életük negatív pillanatairól, mára valóban elfogadhatatlanná vált, ha ezzel mások érzéseit megsértik?

Ahogy a Rolling Stone újságírója fogalmaz, aki az állapotot cikkében már-már disztópikusnak írja le:

Reményteli látni, ahogy az előadók készségesen változtatnak dalaikon, hogy egy sokkal empatikusabb vitakezelési módot érjenek el, ahol a méltánytalan bánásmódban részesülő emberek felszólalhatnak, és maguk is változást idézhetnek elő. Mégis hátborzongató, ahogy a lehetőség bekúszik, miszerint a legnagyobb kiadványok is általánosan kevésbé tartósnak hatnak.

Rovatok