Index Vakbarát Hírportál

Az est negyedik vendége fájón fog hiányozni

2022. november 3., csütörtök 08:44

Cziffra György születésének évfordulóján, november 5-én idén is több helyszínen rendeznek programokat a Cziffra100 keretében. A legnagyobb ünnepi esemény továbbra is a november 5-i zeneakadémiai koncert Lakatos Mónikával, Dresch Mihállyal és Balázs Jánossal, de más izgalmas eseményekre is várják a közönséget.

Cziffra Györgyről születésnapja alkalmából évek óta hagyományosan koncerttel emlékeznek meg Balázs János zongoraművész és zenésztársai.

„Cziffra György neve, az e mögött megbúvó művészi gondolkodás és tettek egyik legfontosabb aspektusa, hogy ráirányítsuk a figyelmet az arra érdemesekre” – fogalmazott egy interjúban a közleményük szerint Balázs János. A Cziffra Fesztivál Tehetség-díját minden év februárjában osztják ki rangos szakmai zsűri szavazatai alapján. 2022-ben Eszenyi Zsombor és Berecz Mihály kapta az elismerést, akik most Balázs Jánossal együtt lépnek színpadra november 3-án a mester gyermekkorának helyszínén, Angyalföldön, a József Attila Művelődési Központban.

Szakcsi Lakatos Béla emlékére

November 5-én a jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg három Kossuth-díjas művész a Zeneakadémián, ezzel emlékezve a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulójára. A zene szabadságának jegyében a nemzetközi Womex Artist díjas Lakatos Mónika roma őserővel átitatott énekhangján kelti életre a cigány népdalokat, azok minden bánatát és örömét; Dresch Mihály újraértelmezi a jazz és népzene kapcsolatát; Balázs János Steinway Artist, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pedig megteremti a klasszikus zongorajáték szabadságát, visszahozva a koncerttermekbe azt a hagyományt, amikor az előadó a szerző társául szegődött. Ezen az estén a fellépő művészek saját stílusuk mellett a műfajok sokszínű lehetőségeit előtérbe helyezve, új zenei világot teremtenek közösen a színpadon.

Az eredetiek szerint meghirdetett koncert negyedik résztvevője, a nemrégiben elhunyt Szakcsi Lakatos Béla fájón fog hiányozni ezen az estén,

ahogy a teljes magyar kulturális és zenei életnek is. A koncertet a három művész Szakcsi Lakatos Béla emlékének is ajánlja.

November 16-án a kőbányai Kroó György Zeneiskola zenekarának fiataljaival játszik együtt egy koncerten a Kossuth-díjas zongoraművész, Balázs János. A zeneiskola a Cziffra Fesztivál állandó partnereként a fesztivál Mesterakadémiájának ad otthont évről évre. Ritka alkalom, amikor sor kerülhet a közös zenekari koncertre, amely inspiráló élményt jelenthet fiatalnak és ismert művésznek egyaránt.

Hivatalos emlékév

Cziffra György felnőtt életének jelentős magyarországi szakaszát Budafokon töltötte, a nevét viselő Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér pedig évről évre koncerttel emlékezik rá. Idén a fiatal, de rendkívül sokoldalú és erőteljes zongoratechnikájáról híres Andrey Gugnin ad koncertet november 20-án. Gugnin 2013-ban elnyerte a bécsi Ludwig van Beethoven Nemzetközi Zongoraverseny 2. díját, három évvel később pedig a Sydney-i Nemzetközi Zongoraverseny 1. díját is megkapta, így robbant be a klasszikus zene nemzetközi élvonalába.

Az angyalföldi, a budafoki és a kőbányai koncert látogatása díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

Cziffra György világhírű zongoraművész 100. születésnapját Magyarország Kormánya hivatalos Emlékévvé nyilvánította, 2021-ben pedig az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósult meg, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével.

Rovatok