Index Vakbarát Hírportál

Újabb világhírű műhöz ragasztották oda magukat a klímaaktivisták

2022. november 9., szerda 11:02

Ausztrál klímaaktivisták szerdán graffitit rajzoltak Andy Warhol Campbell leveskonzerv-sorozatának védőüvegére, és hozzáragasztották magukat. A tíz nyomatból álló mű nem sérült meg az akcióban – közölte a canberrai Ausztrál Nemzeti Galéria.

A fosszilis üzemanyagok használatának állami támogatása ellen küzdő Stop Fossil Fuel Subsidies Australia nevű csoport által végrehajtott akció számos hasonló, a világ különböző részein elkövetett vandál múzeumi akciót követ.

A múzeum tájékoztatása szerint az aktivisták célpontja Andy Warhol 1968-ban készült Campbell's Soup I című alkotása volt.

A klímaaktivista csoport szerint tagjai a kapitalizmus veszélyeire akarták felhívni a figyelmet azzal, hogy a fogyasztói társadalmat jelképező alkotáshoz ragasztották magukat.

Míg ausztrálok éheznek, addig a kormány percenként 22 ezer dollárt költ a fosszilis üzemanyagok támogatására 

–  írta a csoport Twitteren.

Az akció gyorsan véget ért, a két tiltakozót még azelőtt kikísérték az épületből, hogy a ragasztónak ideje lett volna megkötni. Klímaaktivisták a közelmúltban Madridban Goya festményeire ragasztották kezüket, Londonban Van Gogh egyik művére levest öntöttek, a Berlin melletti Potsdamban pedig Claude Monet egyik remekművére krumplipürét kentek.

Rovatok