Index Vakbarát Hírportál

A Mátyás-fa és a tízpontos halászlé

2022. november 11., péntek 18:52

Több kis ékszerdoboz is létezik Magyarországon, amelyekről kevés szó esik, pedig környezeti és turisztikai szempontból is kiemelkednek a látnivalóink közül. Az Index on Tour sorozatában Nagyistók Edit segítségével felfedezzük fel az egyik ilyen vidéket, ősszel: ez a Tisza-tó.

Aki már járt a Tisza-tónál, az tudja, hogy TikTokon és Instagram-videókon lehet látni olyan varázslatos természeti jelenségeket, amilyenek itt vannak nekünk, karnyújtásnyira. A vízről felszálló madarak, a nádas, a naplemente, de akár a Miska-kancsó vagy a hortobágyi csikósok karikás ostora mind olyan érték, amit szerencsére még megcsodálhatunk. Ahogy a kisfilmben is elhangzik:

Akinek nincs múltja, nem lesz jövője sem.

Nem könnyű eldönteni, merre is kezdjük a túrát, a tó színes programlehetőségei, gazdag természeti adottságai és élővilága még ősszel sem könnyítik meg a dolgunkat, de jól tesszük, ha nyári élményekért is visszatérünk. Kalauzunk, Nagyistók Edit biztosra ment, a Kiskörei Lábasház kilátójában kezdte a napot, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tóra. De még innen sem lehet belátni az egészet, hiszen 127 négyzetkilométerével Európa legnagyobb mesterséges taváról van szó.

Földön, vízen, levegőben

A Tisza-tavat eredetileg víztározásra, öntözésre, ivóvízellátásra és áramtermelésre alakították ki. Mindehhez szabályozni kell a vízszintet, amit a Tisza-tó lelke, a kiskörei víztározó biztosít. Különleges érzés, ha az ember ilyen közel kerül akkora erőkhöz, mint amekkora a víztömeg és a zsilipkapuk között feszül. Mindez számokban kifejezve: a tó egy centiméteres vízszintváltozásával egymillió köbméter víz mozdul meg. 

Adódik persze a kérdés, hogy ha mesterséges tóról van szó, vajon mi volt itt, mielőtt létrehozták?

A Tisza-tó régen a folyó árterülete volt. Létrejötte előtt kaszáló, legelő, gyümölcsösök, tölgyesek, ártéri ligetek, erdők fogadták a látogatókat, egészen más világ volt itt. Amint elkezdődött a Tisza-tó duzzasztása, kialakult a jelenlegi vegetáció, nádasok, gyékényesek, és megtelepült nagyon sok védett madárfaj, amelyeket vízen csónakázva meg is csodálhatunk.

Nagyistók Edit csónak után két keréken folytatja a túrát. Szuper, sík terepen kialakított bicikliút veszi körbe a tavat, amit akár három-négy óra alatt letekerhetünk. Persze ha megállunk horgászni, a túránk kicsit hosszabb lesz.

Mátyás-fa és halászlé

A környék nevezetessége a Mátyás-fa, amiről az a hír járja, hogy aki átöleli és a bal kezét felnyújtja a korona irányába, majd elgondolkodik, de nem mondja el senkinek, akkor az a gondolat beteljesülhet. Az itteni arborétum országosan is különleges, nincs még egy ilyen összetételű növénygyűjtemény az országban. Elég nagy területen helyezkedik el, és az egyik érdekessége a mocsárciprus-állomány, ebből a fából éppen 1470 darab található itt.

Az Index on Tour sorozatának első része a tiszafüredi Mariska étteremben ér véget, ahol igazi, modern magyar gasztroélményben lehet részünk. Kiadós fogásokat kapunk és a halászlé is tízpontos. Az éttermet a hagyományos ételekre alapozzák, és minden étel esetében az a cél, hogy a legjobb arcát mutassák meg. Igyekeznek helyi alapanyagokat használni, egyesével felkeresik a helyi termelőket, beszállítókat, akik alapanyagot tudnak számukra biztosítani.

A Tisza-tavi túra folytatódik, és biztosak lehetünk benne, hogy a halsütők világa is sorra kerül. Kövessék az Index YouTube-csatornáját, és ne maradjanak le a következő részről!

(Borítókép: Index)

Rovatok