Index Vakbarát Hírportál

Herendi Gábor: Hiába mondtam, isteni horrort is tudnék, nem kaptam lehetőséget

2022. november 12., szombat 09:58

Ügynök nékül egyetlen rendező sem jut el addig, hogy világhírű hollywoodi produkcióban dolgozhasson. Herendi Gábor, a magyar közönségfilmek egyik legkiválóbb rendezője mindezt már tudja, hiszen megjárta Amerikát. A Sunday Brunch műsorában külföldi és itthoni tapasztalatairól is mesél Csiby Gergelynek, hiszen az is kiderül, hogy manapság itthon sem olyan könnyű filmet rendezni, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk.

Számos elismert és díjazott sikerfilm – pl. Valami Amerika, Kincsem, Toxikoma – sem elegendő ahhoz, hogy Magyarországon ma folyamatosan dolgozhasson Herendi Gábor. A Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró és producer arról mesél a Sunday Brunch műsorában, hogy manapság nem sok filmezési lehetőséghez jut.

Az, hogy mindez miért van így, kiderül a Sunday Brunch vasárnapi adásából, de addig is, aki nagyon kíváncsi arra, hogy miről is beszélget Csiby Gergely és Herendi Gábor, a következőkről biztosan szó esik itt, az Indexen:

Sunday Brunch Herendi Gabor

Ehhez én már öreg vagyok

A beszélgetésben arról is szó esik, hogy ahhoz, hogy egy magyar rendező külföldre betörhessen, pontosabban lehetőséget kaphasson arra, hogy nagy költségvetésű filmeket rendezhessen, a hazai sikerek sora nem elegendő. 

Ügynök nélkül ez nem megy, mondja Herendi Gábor, és még az sem volna gond, hogy az ügynök egy rendezőn sok pénzt akar keresni, de mint fogalmaz, hiába mondta, hogy isteni horrort is tudna, nem kapott lehetőséget:

Ehhez én már öreg vagyok. Bennem már nem látják azt, hogy még le tudnék forgatni 10-15 filmet. Azt gondolom, erről én már lecsúsztam. Túl későn jött a Toxikoma.

Merthogy az is siker lett, és ráadásul nem csupán a közönség fogadta ovációval, a drogfüggőséget kezelő orvosok és szakemberek is felkapták rá a fejüket, sokan ma már az egyik legfontosabb drogprevenciós mozifilmként emlegetik.

És azt is megtudhatjuk, hogy Herendi Gábor miért döntött úgy, hogy saját pénzből leforgatja a Bűnös város című filmet, amelyről nem is titkolja, hogy társadalmi szatíra. Ez az a film, ugye, amit a Valami Amerika  című film hősei nagyon szeretnének elkészíteni, de nincs rá elegendő pénzük, ezért egy amerikás magyar producer segítségét kérik.

Az őszi évadban, vasárnaponként a már két ismerős műsorvezető, Puskás-Dallos Bogi és Csiby Gergely köszönti a Sunday Brunch nézőit. A Zsiráf Buda asztalánál beszélgetnek vendégeikkel a hétvégéhez illő könnyed vagy éppen nagyon is komoly témákról és történetekről.

Ha valaki lemaradt volna az előző heti adásról, amelyben Puskás-Dallos Bogi vendége Ördög Nóra műsorvezető volt, az most ide kattintva megnézheti.

  (Borítókép: Herendi Gábor. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok