Index Vakbarát Hírportál

Bezár a szegedi színház, máshol próbálnak az előadásokra

2022. november 13., vasárnap 14:40

Több mint százmillió forintot takaríthatnak meg Szegeden három kulturális intézmény bezárásával. Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója szerint januártól akár tízszer többet fizethetnek a villanyért, ezért indokolt a bezárás.

Szeged Város Önkormányzata arról döntött, hogy január 1-jétől március 3-ig a Szegedi Nemzeti Színház Nagyszínházának épületét, míg január 1-től február 15-ig a Kisszínházát zárva tartják – mondta Barnák László. A Szegedi Nemzeti Színház igazgatója elmondta, a Reök-palota, a Regionális Összművészeti Központ is bezár, hiszen ez is a színház intézményeihez tartozik.

A három intézmény bezárásával több mint százmillió forintot takaríthatnak meg, hiszen a gáz ára a kilencszeresére, míg az áram ára január 1-től várhatóan a hétszeresére, de akár a tízszeresére is nőhet a színházban. Mivel a zárva tartó színházban előadásokat sem tudnak tartani, bevételük sem lesz. Ráadásul a város több intézménye is zárva tart a téli időszakban, tehát más helyszínt sem tudnak találni az előadásokhoz.

Ez nem tart vissza minket attól, hogy dolgozzunk, hogy készüljünk

– mondta Barnák László az InfoRádiónak. Hozzátette, a Hegedűs a háztetőn című musical bemutatójára jelenleg is próbálnak.

Az igazgató elmondta, már felvette a kapcsolatot cégekkel és más lehetséges partnerekkel, hogy a januári–februári időszakban két hét szabadságolás után elkezdődjön a munka a színház tánckarával, énekkarával és színművészeivel, valamint meghirdetik a február végi, márciusi előadások időpontját.

Továbbá más munkákat is végeznek, és átcsoportosítják a munkatársakat más szegedi intézményekhez.

Barnák László arról is beszámolt, hogy jelenleg három produkcióra készülnek, és túl vannak három bemutatón, ezért az évad további megtartásán dolgoznak. A zárvatartás alatt azonban sem fűtés, sem áram nincs, így a színházba nem tudnak bemenni. 

Jelenleg egy tánciskola két termet biztosít, ahol a tánckarok el tudják végezni a napi gyakorlást a későbbi sérülések elkerülése érdekében. A tánciskola nagyterme alkalmas lehet arra, hogy nagy létszámú darabokat felújítsanak, és olyan kollégiumi nagytermeket, céges kiürített raktártermeket keresnek, ahol dolgozni tudnak – tette hozzá az igazgató.

(Borítókép: A Szegedi Nemzeti Színház épületének homlokzati részlete a Vaszy Viktor téren. Fotó: Faludi Imre / MTVA)

Rovatok