Index Vakbarát Hírportál

A politikus, aki Elon Musknak is keresztbe tud tenni

2022. november 14., hétfő 17:36

A Twitter új szolgáltatásának köszönhetően egy kis ráfordítással bárki képes hivatalos profilt csinálni, így hatalmas teret nyertek a napokban a visszaélések. Ed Markey szenátor cselekvésre szólította fel a Elon Muskot: „Tedd helyre a cégeid. Vagy a kongresszus teszi.”

Amióta Elon Musk átvette a Twitter feletti uralmat, sorra hozza az érdekesebbnél érdekesebb döntéseket. Talán nem is érdemes belelátni a világ leggazdagabb emberének tekervényes elméjébe, de abba már annál izgalmasabb, hogy ez milyen hatást vált ki másokból.

Frissen röppent fel az információ, amely szerint a The Washington Post egyik riportere letesztelte, meddig tud elmenni Musk legfrissebb Twitter-újításával, a Twitter Blue-val. Régi felhasználók már jól ismerhetik, hogy a prominens közszereplők – politikusok, művészek, médiaszakemberek és hírességek – neve mellett a madaras oldal egy kék buborékot tesz egy kis pipajellel. Ez mutatja, hogy az oldal hivatalos, a személy bejegyzései valóban az ő gondolatait tükrözik. A fent említett Blue szolgáltatás ezzel szemben pénzzé tette ezt a jelenséget, így néhány dollár ráfordítással bárki képes „hivatalossá” válni.

Letesztelték, bevált

Erre a jelenségre reagált a The Washington Post riportere, Geoffrey A. Fowler, aki készített egy hamis, mégis hivatalosított felhasználói fiókot az egyik demokrata politikus, Ed Markey szenátor nevében.

 Egy tartalék iPhone, egy bankkártya és némi kreativitás

– ahogy Fowler fogalmaz, és máris kész a Markey-alteregó. Akár egy street food recept. A Twitter Blue szolgáltatásnak hála nyolc dollárért bárki hivatalos személlyé tud válni a közösségi oldalon. E rendszer kárán vesztett milliárdokat az Eli Lilly gyógyszercég, amely nevében múlt héten egy hamis fiókból azt jelentette be egy csaló, hogy mostantól az inzulin ingyenes. A hír hatására a cég részvényei padlót fogtak.

Amint Ed Markey észbe kapott az információ láttán, azonnal kérdőre vonta Elon Muskot, hogy a jövőben miként szeretné kezelni az ehhez hasonló visszaéléseket, mire a multimilliárdos pikírt megjegyzésekkel kezdte ingerelni Markey-t, kritizálni a profilképét, és a fiókját paródiának nevezni.

Markey sem volt rest reagálni a Sapce X koponyájának válaszára. A demokrata politikus, aki pártjával most nyerte meg az aktuális választásokat, szimplán válaszút elé állította Muskot, hogy amennyiben nem kezd valamit ezzel a helyzettel, majd a kongresszus megteszi.

Markey és Musk

A politikus határozottságát az adja többek között, hogy a szenátuson belül ő felel a legtöbb olyan feladatkörért, amely hosszú távon megnehezítheti Musk dolgát, ha nyílt csatározásba kezdenének. Ahogy a Rolling Stone magazin is összegyűjtötte, a szenátor, aki a demokrata párt tagja – amely a mostani választások eredményeként vezető erővé lett a szenátusban –, kereskedelmi, tudományos és szállítmányozási bizottságának tag, és több albizottságban is szerepel, amelyek együttesen nemcsak a Twittert felügyelik, hanem Musk másik két zászlóshajóját, a SpaceX-et és a Teslát is.

Markey tagja a szenátus kommunikációs, média- és széles sávú szolgáltatás albizottságainak ugyanúgy, ahogy a fogyasztóvédelemért, a termékbiztonságért, a felszíni szállításért, a tengeri szállításért, a teherszállításért és a kikötőkért is felel különböző bizottságokban. Utóbbiak azok, amelyek felügyelik a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatalt, amely éppen vizsgálatot folytat a Tesla új önvezető funkciója miatt. Ezeken felül Markey tagja a szenátus űr és tudomány kérdésével foglalkozó albizottságainak is, amelyek a SpaceX-et ellenőrzik.

(Borítókép: Ed Markey. Fotó: Samuel Corum / Getty Images)

Rovatok