Index Vakbarát Hírportál

Elhatárolódnak az SZFE-hallgatók Vidnyánszky Attila kijelentéseitől

2022. november 20., vasárnap 16:01

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója nemrég kifejtette, hogy szerinte az SZFE átgondoltan központi bázisa annak a rendszernek, amit a liberálisok kiépítettek maguknak, és a hisztéria amiatt volt, mert „az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el”. Az SZFE jelenlegi hallgatói nyílt levélben közölték, hogy elhatárolódnak ezen kijelentésektől.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE) kapcsolatban korábban úgy fogalmazott, hogy szerinte az SZFE átgondoltan központi bázisa annak a rendszernek, amit a liberálisok kiépítettek maguknak.

A hisztéria amiatt volt, mert az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el. (...) Akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni. (...) A diákok áthangolása nem egyszerű dolog

fogalmazott az igazgató.

Korábban Kerényi Imrével már beszéltek arról, hogy tarthatatlan, ami a színházi és filmes képzés terén zajlik, és felidézte Eperjes Károly szavait is, aki szerint csaknem két évtizede janicsárképzés folyik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Mindenki a saját gerincéből dolgozik

Az SZFE hallgatói most nyílt levelet juttattak el a Színház Online  szerkesztőségének, amiben kifejtik, hogy elhatárolódnak Vidnyánszky Attila november 15-én tett kijelentéseitől.

„Mi, az SZFE jelenlegi hallgatói elutasítjuk a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését. Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások csak fokozzák a feszültséget, ami a színházi és filmes szakmában kialakult az elmúlt években. Tanárainkkal szakmai munkát végzünk az óráinkon, ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival.”

Nem vagyunk és nem leszünk részesei semmiféle »áthangolásnak«, ami pedig a »másik gerincet« illeti, közöttünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során

– olvasható a levélben.

Továbbá a hallgatók azt üzenik a a szakmának és a nyilvánosságnak, hogy az SZFE-re való beiratkozással nem ideológiai tábort választottak maguknak.

Az összetartást szeretnék erősíteni

„Világnézettől és pártpolitikától független közösség vagyunk, amelyben mindenkinek helye van, aki filmmel vagy színházzal szeretne foglalkozni. Kíváncsiak vagyunk a világra, alkotni, tanulni, fejlődni szeretnénk, ezért éltünk egy lehetőséggel, amiből Magyarországon nincs sok.”

Hozzátették: beskatulyázás, széthúzás és elzárkózás helyett az összetartást szeretnék erősíteni, ezért arra ösztönöznek minden magyar művészeti közösséget és iskolát, hogy vállalják a párbeszédet velük és egymással. „A jó kapcsolat és a közös munka mindannyiunk érdeke.”

Ha hagyjuk, hogy a szélsőséges megnyilvánulások (legyen szó bármelyik oldalról) összeugrasszanak, egymás ellen fordítsanak minket, az nemcsak nekünk, hanem a szakma jövőjének is sokat árt. Szeretnénk minél több nézőpontból rálátást kapni a színházi és a filmes világra, ezért fontos, hogy ne szélesítsük az árkokat, hanem temessük be azokat

– zárták soraikat a hallgatók.

(Borítókép: Vidnyánszky Attila. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok