Index Vakbarát Hírportál

Kiss János kibékült Ókovács Szilveszterrel

2022. november 25., péntek 13:32

A balettvilág Budapestre figyel majd 2023 novemberében, mert elindul a Budapest Ballet Grand Prix. Az esemény sajtótájékoztatóján Kiss Jánost, a Magyar Táncművészeti Egyetem alapítványának kuratóriumi elnökét a magyar balett helyzetéről is kérdeztük.

Jövőre rendezik meg az első Budapest Ballet Grand Prix-t. Az első BBGP a Magyar Táncművészeti Egyetem szervezésében 2023. november 20–24. között zajlik majd. A verseny elnöke Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, társelnöke pedig Kiss János, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány elnöke. Az eseményről szóló sajtótájékoztatón megkérdeztük Kiss János Kossuth-díjas balettművészt, koreográfust, hogy sikerült-e rendeznie a kapcsolatát Ókovács Szilveszterrel, a Magyar Állami Operaház főigazgatójával.

Ahogy korábban az Index is megírta, Ókovács Szilveszter az Origón közölt Édes Néném sorozatában bírálta a hazai táncképzést. A főigazgató említett cikkében azt írta, hogy „a hazai táncképzés immár huzamosabb ideje képtelen évente öt-hat olyan profi balettművészt kiforogni magából, aki magyar, aki klasszikusban is erős, és aki itthon képzeli el a karrierjét”.

A Magyar Táncművészeti Egyetem védelmében Kossuth-díjas művészek ragadtak tollat, nyílt levelüket akkor az Index közölte elsőként.

A Magyar Táncművészeti Egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke akkor azt mondta, hogy a felháborodását és csalódottságát nehéz szavakba önteni, de a Magyar Táncművészeti Egyetem fenntartójának vezetőjeként nem hagyhatja szó nélkül Ókovács Szilveszter írását.

„Az egyetem feladata a művészeti oktatás, az Operaházé a művészeti nevelés lenne, de ebben sajnos nem tudtunk együttműködni. Főigazgató úr becsmérlő szavait úgy fogalmazta meg, hogy az MTE egyetlen eseményén sem jelent meg, annak ellenére, hogy minden főbb rendezvényünkre meghívtuk.”

Új fejezet kezdődik

A válaszokra Ókovács Szilveszter hat pontba szedett írásban reagált

Amikor a sajtótájékoztatón rákérdeztünk, most milyen a táncművészek és az Operaház főigazgatójának viszonya, Kiss János elmondta, hogy a cikk megjelenése után lezártnak tekintette a vitát 

Fodorné Molnár Márta rektor asszonnyal és Solymosi Tamással, a Nemzeti Balett igazgatójával elmentünk és leültünk Ókovács Szilveszterrel, mert kötelességem és feladatom a mindenkori Operaház főigazgatójával és a mindenkori Balettegyüttes igazgatójával együttműködni, ahogy nekik is a legnagyobb magyarországi képzőhellyel együttműködni

– fogalmazott.

Majd azzal folytatta, hogy katasztrofális, ha a művészetben nem támogatjuk egymást. 

Nincs már utunk, csak az együttműködés.

És ami a legfontosabb, a művészetekben nincsenek határok, nem lehetnek korlátok, úgyhogy nagyon sajnálom, hogy a köztudatban ez így híresült el. De most új fejezetet kezdünk, új év, új élet és csak az együttműködés számít – zárta le a történetet Kiss János.

A Budapest Ballet Grand Prix-val kapcsolatban elmondta: a verseny célja a kiemelkedő tehetségű táncosok felfedezése, támogatása és karrierépítésének segítése versenydíjakkal, ösztöndíjakkal, valamint nemzetközi szerződésajánlatokkal.

AZT AKARJUK, HOGY A VILÁG MINDEN PONTJÁRÓL IDEJÖJJENEK TANULNI


– mondta az Indexnek a balettművész. Hozzáfűzte, abban bízik, hogy Budapesten rangot jelent majd nyerni. Mert az is cél, hogy a rendezvény Közép-Európa és a kontinens ismert és elismert balettversenye legyen a 2023-as kezdést követő öt esztendőn belül.

– Szerte a világban fantasztikus és kitűnő balettversenyek vannak, elsősorban a svájci Lausanne-ban, amelyik nagy hagyományokkal rendelkezik. A miénk egy kicsit más lesz. Megnéztük a világ nagy balettversenyeit, hogy mivel lehetünk különbek, másak, és Európában mit tudunk igazából megmutatni magunkból és a képzésünkből – fogalmazott a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

Elismert tagok

A Budapest Ballet Grand Prix a világ minden tájáról érkező, a 15–24 éves korosztályhoz tartozó, kiemelkedően tehetséges, táncművészetet életpályájuknak tekintő ifjú táncosok számára hirdetik meg. A professzionális iskolák, illetve együttesek versenyzői tervezetten három korcsoportban mutathatják meg tudásukat klasszikus balett és modern tánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben egyaránt:

* I. kategória (junior A) – 15–17 évesek,

* II. kategória (junior B) – 17–19 évesek,

* III. kategória (senior A) – 19–24 évesek.

A verseny selejtezőinek a Magyar Táncművészeti Egyetem ifj. Nagy Zoltán színházterme, a folytatásnak a Nemzeti Táncszínház, végül a gálának a Művészetek Palotája (Müpa) ad otthont.

A verseny fődíja 10 ezer euró; a második helyezett díja 7 ezer euró, míg a harmadiké 4 ezer euró. A dobogós helyezések mellett különdíjak kerülnek kiosztásra: „A Magyar Táncművészeti Egyetem ösztöndíja”, „A legjobb magyar versenyző díja”, „Közönségdíj” és a zsűritagok által felajánlott ösztöndíjak, illetve szerződések.

A Budapest Ballet Grand Prix 2023 zsűrije és videóválogató zsűrije a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, koreográfusaiból és együttesvezetőiből áll. A zsűri elnöke Manuel Legris, a Párizsi Opera balett-társulatának étoile-ja, a Bécsi Staatsoper társulatának egykori és a Milánói La Scala jelenlegi balettigazgatója. 

Teknő helyett ágy

Kiss János arról is beszélt, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem életében a modellváltás óta több minden történt, mint a megelőző 10 évben. Kiemelte, hogy a gazdálkodás könnyen átláthatóvá vált, amelynek köszönhetően a céljaikat pontosan meg tudják határozni. Az egyéves visszatekintésnél az indikátorok tekintetében az MTE volt az egyetlen a modellváltó egyetemek közül, amelyik százszázalékosan teljesített.

A gyerekek már nem teknőben, hanem ágyban alszanak, a falak nem penészesek, mert kifestettük, és még sorolhatnám a hasznos változásokat. A hallgatók érdekében a legmagasabb színvonalon kell működnünk

– mondta Kiss János.

(Borítókép: Kiss János. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok